De astăzi, se modifică vârsta de pensionare pentru femei

  • 01 Iulie 11:23
De astăzi, se modifică vârsta de pensionare pentru femei

De astăzi, vârsta privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 61 ani, iar stagiul complet de cotizare  - 34 de ani. Pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată - 63 de ani, iar stagiul de cotizare - 34 de ani, condițiile fiind stabilite începând cu 1 iulie 2019, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Petru Socolan, șeful Direcției Informare și Comunicare al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), a subliniat că reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii. Pentru acestea vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și începând cu 1 iulie curent, constituie 58 de ani.

„Pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare este 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare”, a afirmat Petru Socolan.

De asemenea, reieșind din stagiul complet de cotizare prevăzut pentru femei de la 1 iulie 2023, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 37 de ani de stagiu de cotizare, iar în cazul bărbaților stagiul rămâne neschimbat - 39 de ani.

„Pentru a verifica vârsta de pensionare, cetățenii pot utiliza serviciul electronic „Calculatorul vârstei de pensionare”, disponibil pe site-ul oficial al instituției - www.cnas.gov.md, la secțiunea „Servicii electronice prestate de CNAS”. Acest serviciu permite utilizatorilor să afle anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă”, a menționat Petru Socolan.

Cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deținătorii semnăturii electronice/mobile prin accesarea paginii - www.cnas.gov.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,69 m/s
Wed
24
Thu
21
Fri
22
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău