De astăzi, antreprenorii pot solicita credite cu dobândă avantajoasă prin Programul 373

  • 22 Iunie 2023 12:24
De astăzi, antreprenorii pot solicita credite cu dobândă avantajoasă prin Programul 373

Începând de astăzi, 22 iunie, antreprenorii din Rep. Moldova pot solicita credite investiționale de până la 15 milioane de lei la băncile comerciale-partenere ale Programului guvernamental „373”. Anunțul a fost făcut de ministrul dezvoltării economice și digitalizării Dumitru Alaiba, și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Radio Chișinău.

Creditele investiționale cu dobândă avantajoasă, susținută parțial de stat, vor putea fi solicitate la 11 bănci comerciale din Rep. Moldova care sunt partenere ale Programului „373”.

Vicepremierul Dumitru Alaiba a subliniat că acest program este de mare importanță pentru economia națională pentru că vine să ajute mediul de afaceri să se dezvolte, să creeze locuri noi de muncă și să ajungă să-și valorifice produsele și serviciile noi pe piețe de desfacere. Ministrul a mai spus că programul va oferi antreprenorilor acces la împrumuturi ieftine în condițiile în care aproape jumătate din dobânzi vor fi subvenționate de Guvern:    

Prin programul „373” vom  oferi companiilor posibilitatea de a accesa împrumuturi ieftine în condiții stabile și predictibile. În cadrul programului am stabilit un plafon de dobândă subvenționată de guvern la 7%, asta înseamnă că diferența de 6% între rata actuală de 13% și plafonul de 7% va fi acoperită de guvern. Facem asta pentru a oferi antreprenorilor noștri un orizont stabil. Menționăm că acest lucru se întâmplă la Banca Comercială, fără vizite adiționale la ODA, fără ca oamenii de afaceri să simtă o procedură birocratică în plus. Acest program prevede subvenționarea creditelor de până la 15 milioane de lei sau echivalentul în valută străină pentru investiții. Domeniile care se încadrează în acest program sunt agricultura, gestionarea deșeurilor, informațiile și comunicațiile, învățământul, sănătatea și asistența socială”, a spus  Dumitru Alaiba.

Programul guvernamental va oferi acces facilitat la finanțare și susținere pentru dezvoltarea afacerilor, a spus directorul ODA, Dumitru Pîntea. Acesta a precizat decizia de acordare a creditului aparține băncii, iar guvernul prin acest program vine să compenseze dobânda care va fi aplicată de bancă.

„Toate cele 11 bănci din sistemul bancar autohton au depus cereri de aderare la program, fapt ce demonstrează o atitudine fermă atât din partea Guvernului, cât și din partea sectorului bancar de a susține redresarea economică după nenumăratele crize care au avut loc. Programul 373 este cel mai facil program pe care statul îl propune pentru stimularea investițiilor, din istorie. Nu a existat un instrument cu condiții financiare mai bune decât acesta.”, a spus  Dumitru Pîntea.

Menționăm că, programul „373” prevede și garantarea cu până la 40%, după caz, din valoarea creditelor, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) din portofoliul ODA. 

Finanțarea activității de compensare a dobânzilor la credite se va efectua din contul și în limitele alocațiilor stabilite în bugetul de stat pentru anul respectiv, precum și din contul asistenței financiare externe. În acest an, pentru acțiunile de implementare a Programului de stimulare a investițiilor „373” au fost prevăzute resurse financiare în valoare de circa 250 de milioane lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău