DIICOT România cere transferarea procedurii penale în dosarul privind Vlad Plahotniuc în R.Moldova

  • 14 Mai 17:29
DIICOT România cere transferarea procedurii penale în dosarul privind Vlad Plahotniuc în R.Moldova

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România a cerut transferarea procedurii penale în Republica Moldova în dosarul care îl vizează pe liderul PD, Vlad Plahotniuc, scrie G4Media.ro.

Astfel, sursa citată notează că  presa de la Bucureşti şi Chişinău anunţa, în noiembrie anul trecut, că şeful PDM este vizat într-un dosar penal în România, la DIICOT, pentru mai multe infracţiuni: constituirea de grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. 

Urmărirea penală a fost începută in rem anul trecut. Dosarul a fost constituit în aprilie 2017 ca urmare a unei plângeri penale formulate de fostul deputat și omul de afaceri, Veaceslav Platon, care a reclamat autorităţilor de la București că Vlad Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din R. Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. El s-a plâns procurorilor de peste Prut că Plahotniuc ar fi pus la cale un “take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Națională a Moldovei şi organele de procuratură.

În februarie acest an, DIICOT a cerut Tribunalului Bucureşti să aprobe cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova pentru mai multe motive. „Posibilele infracţiuni sesizate nu au fost comise, nici măcar în parte, pe teritoriul statului român şi, în consecinţă, administrarea unor mijloace de probă ar fi extrem de îngreunată”, arată procurorii DIICOT în cererea de transfer a procedurii penale. DIICOT mai arată că, deşi Plahotniuc are cetăţenia română, el locuieşte mai mult în Republica Moldova, iar faptele de care este acuzat de către Veaceslav Platon ar fi fost comise tot acolo.

Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea DIICOT la începutul lunii martie, iar marți, 15 mai, se judecă apelul la Curtea de apel Bucureşti. Procedurile judiciare nu sunt anunţate pe site-urile Tribunalului şi Curţii de Apel Bucureşti fiind invocat “elementul de extraneitate”, însă informaţiile sunt certe, potrivit documentelor consultate de G4media.ro. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
27 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:47 %
Vint:3,6 m/s
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
22 °C
Dum
21 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5491 -0.0167
USD 16.6822 -0.0186
RON 4.1964 -0.0060
UAH 0.6355 -0.0022
RUB 0.2667 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău