David Sassoli, președintele Parlamentului European, a murit marți dimineață într-un spital din Italia
-
11 Ianuarie 2022 08:15
David Sassoli, președintele Parlamentului European a murit marți dimineață la ora 02:15, ora României, în Italia, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia. Avea 65 de ani. Acesta era spitalizat în Italia din 26 decembrie, din cauza unor complicații „grave” cauzate de o disfuncție a sistemului imunitar.
„Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la ora 1:15 la data de 11 ianuarie , la spitalul din Aviano, Italia, unde a fost internat“ , a scris Roberto Cuillo pe Twitter.
După ce a contractat o pneumonie în septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de două luni de recuperare în țara sa natală și revenise recent la activitatea politică, când, la 26 decembrie, a fost din nou internat într-un spital italian pentru "complicații grave în urma unei disfuncții a sistemului imunitar",
Parlamentul European a confirmat că președintele Sassoli a fost internat la spitalul din Italia pe 26 decembrie.
De altfel, în septembrie 2021, în timpul unei sesiuni plenare a parlamentului, David Sassoli a fost internat într-un spital din Strasbourg, din cauza unei forme severe de pneumonie pe care a făcut-o în urma infectării cu bacteria legionella. Timp de două luni, David Sassoli nu și-a putut îndeplini atribuțiile.
În noiembrie, președintele Parlamentului European a anunțat că este nevoit să rămână în concediu medical. „Am avut febră foarte mare și am fost spitalizat la Strasbourg. M-am întors apoi în Italia, pentru a mă recupera, însă, din păcate, boala a revenit”, a spus Sassoli.
Înaintea summitului UE din 16 decembrie, el a prezentat prioritățile legislativului european pentru 2022.
Luni, când purtătorul său de cuvânt a anunțat anularea tuturor evenimentelor publice al președintelui David Sassoli, paginile sociale ale liderilor instituțiilor europene și ale mai multor șefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum și ale clasei politice italiene, au fost pline de mesaje de susținere și afecțiune pentru președintele Parlamentului European.
Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit președinte al Parlamentului European în iulie 2019, în urma unui acord al principalelor trei grupuri din PE - PPE, S&D și Renew Europe. Acesta se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condițiile în care marțea viitoare Parlamentul European va alege un nou președinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi.
Este pentru prima dată în istoria de 70 de ani a Parlamentului European când un președinte în exercițiu a murit, conform Politico Europe.
În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreședinte trebuie să exercite funcția de președinte până la alegerea unui succesor.
În acest caz, prim-vicepreședintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câștiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg (Franța).
David Sassoli, de la jurnalist la șefia Parlamentului European
Mandatul de doi ani și jumătate al lui David Sassoli fost îngreunat de criza de sănătate. Dar atenția acordată echipelor sale, care au fost puse în regim de telemuncă, simțul său de organizare, cu un sistem de vot la distanță, precum și capacitatea de a rezista presiunilor franceze de a readuce aleșii la Strasbourg, sediul Parlamentului, i-au adus respectul instituției, conform AFP.
În semn de solidaritate în mijlocul pandemiei, a pus la dispoziție spațiile goale ale Parlamentului, atât la Strasbourg, cât și la Bruxelles, pentru a pregăti mese pentru familiile nevoiașe și pentru a înființa un centru de testare COVID-19.
Fumător pasionat, după ce s-a vindecat de leucemie, sănătatea i-a devenit călcâiul lui Ahile.
Născut la 30 mai 1956 la Florența, în Toscana, David Sassoli a ales jurnalismul după ce a studiat științe politice. A început să lucreze pentru mici ziare și agenții de știri, iar în 1992 s-a alăturat RAI, postul public de radio și televiziune din Italia, unde a devenit unul dintre prezentatorii vedetă, notează Agerpres.
Povestea sa de dragoste cu politica a început în 2009, când fostul primar de stânga al Romei, Walter Veltroni, a organizat fuziunea a două mari partide de stânga și de centru-stânga, un proiect la care s-a alăturat David Sassoli și care a dat naștere Partidului Democrat (PD).
În calitate de candidat la alegerile europene, Sassoli a fost ales pe lista PD, obținând peste 400.000 de voturi, un succes care i-a permis să se îndepărteze de pupitrul de știri și să-și lanseze o carieră politică în Parlament.
Șef al delegației PD în această instituție, el a încercat să intre pe scena politică națională, candidând la alegerile primare ale partidului pentru postul de primar al Romei în 2013, dar a fost învins de Ignazio Marino, care a fost ales ulterior primar.
De la această încercare eșuată, Sassoli, tată a doi copii, s-a dedicat Parlamentului European. A câștigat un nou mandat de eurodeputat în 2014 și a devenit vicepreședinte PE responsabil cu bugetul și politica euro-mediteraneană.
David Sassoli a revendicat paternitatea „celei mai importante reforme feroviare din Uniunea Europeană - legea europeană Sassoli-Dijksma - care a fost adoptată în 2017 după trei ani de negocieri complicate'' privind deschiderea pentru concurență a piețelor naționale de transport de pasageri.
Sassoli preciza că nu a „abandonat complet jurnalismul" și că încă mai colaborează cu diverse ziare și reviste scriind articole.
În 2013, împreună cu Francesco Saverio Romano, a scris o carte despre Consiliile de Miniștri din timpul răpirii lui Aldo Moro în primăvara anului 1978.
„Nimic nu este posibil fără oameni, nimic nu este durabil fără instituții", le-a spus el colegilor săi eurodeputați înainte de alegerea sa, citându-l pe Jean Monnet, unul dintre părinții fondatori ai UE.