David Sassoli, ales președinte al Parlamentului European

  • 03 Iulie 2019 14:33
David Sassoli, ales președinte al Parlamentului European

Europarlamentarul socialist David Sassoli a fost ales miercuri președinte al Parlamentului European (PE) pentru următorii doi ani și jumătate, informează Reuters, potrivit Agerpres.

În vârstă de 63 de ani, Sassoli a obținut o majoritate simplă în a doua rundă de vot desfășurată în prima sesiune plenară a Parlamentului European. Au mai candidat pentru acest post eurodeputata ecologistă germană Ska Keller, deputata spaniolă Sira Rego, din grupul de extremă stânga GUE/NGL, și conservatorul ceh Jan Zahradil.

Fost jurnalist din Florența, Sassoli a fost europarlamentar și în ultimele două legislaturi.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marți, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizărilor pentru posturile-cheie în instituțiile UE, că aceștia doresc ca funcția de președinte al PE să fie împărțită între socialiști și populari, câte doi ani și jumătate pentru fiecare.

Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei și doi bărbați vor prelua principalele posturi de conducere în instituțiile UE, dacă aceste nominalizări vor fi validate și de PE. Astfel, președinția Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și reprezentată a Partidului Popular European (PPE), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franțuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala șefă a Fondului Monetar Internațional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomația europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi președintele Consiliului European. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău