Datoria publică a Italiei a crescut până la 130% din PIB, după cel de-al doilea război mondial

  • 24 Aprilie 2019 13:35
Datoria publică a Italiei a crescut până la 130% din PIB, după cel de-al doilea război mondial

Recesiunea în care înoată Italia de la sfârșitul anului trecut ar putea declanșa o criză financiară de peste 2.000 de miliarde de euro. Situația în care este în prezent a treia economie a zonei euro nu are nicio perspectivă concretă de rezolvare, scrie Digi24

La Roma e un guvern populist care vrea doar să crească deficitele. Încărcătura datoriilor din Italia raportată la PIB a atins valori care nu au mai fost înregistrate încă de la cel de-al doilea război mondial.

Pentru Italia, 2018 s-a încheiat dramatic. După un an de turbulențe politice, costuri mai mare ale împrumuturilor și tensiuni fiscale care au afectat economia, Peninsula a căzut în recesiune, la doar patru ani după ultima prin care a trecut. Acest lucru a afectat și zona euro care a crescut cu doar 0,2% în ultimul trimestru din 2018.

În plus, dacă ne uităm de-a lungul deceniului, situația Italiei nu arată deloc bine. Față de 2008, produsul intern brut este cu 5% mai mic, iar șomajul depășește 10%, în condițiile în care acum 10 ani era în jurul a 6%.

Datoria guvernului italian a atins aproape 2.000 de miliarde de euro, după ce în 2016 începuse să scadă. Datoria a atins 130% din PIB, un nivel nemaivăzut după cel de-al doilea război mondial.

Dacă ponderea datoriei publice va continua să crească, aceasta ar fi o problemă mai mare decât criza anterioară din zona euro și ar putea pune din nou în pericol moneda unică în sine. Analiștii sunt de părere că sunt șanse foarte mari ca Italia să ajungă în situația Greciei.

 

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău