Datele despre vaccinul Moderna adaptat la Omicron vor fi disponibile în martie

  • 17 Ianuarie 2022 17:13
Datele despre vaccinul Moderna adaptat la Omicron vor fi disponibile în martie

Vaccinul dezvoltat de Moderna împotriva variantei Omicron a noului coronavirus va intra în etapa testelor clinice în următoarele săptămâni, iar specialiștii companiei se așteaptă să poată să transmită viitoarele date medicale autorităților cu rol de reglementare în luna martie, a anunțat luni CEO-ul grupului american, Stephan Bancel, citat de Reuters.

"Vaccinul este finalizat în această perioadă... ar trebui să intre în testele clinice în săptămânile următoare. Sperăm ca în luna martie să avem datele necesare pentru a le transmite autorităților cu rol de reglementare, pentru a pune la punct următorii pași", a declarat Stephane Bancel într-o conferință organizată în format virtual în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Moderna dezvoltă, de asemenea, un vaccin monodoză care combină doza "booster" a vaccinului său anti-COVID-19 cu vaccinul său experimental împotriva gripei, scrie Agerpres.

Potrivit declarațiilor făcute de Stephan Bancel, în cel mai bun scenariu, vaccinul combinat COVID-antigripal ar putea deveni disponibil în toamna anului 2023, cel puțin în anumite țări.

"Obiectivul nostru este să putem să avem un singur 'booster' anual, pentru a nu ne confrunta cu acele probleme legate de acceptabilitate din partea oamenilor care nu vor să facă două-trei vaccinuri în fiecare iarnă", a declarat CEO-ul companiei Moderna.

Multe țări oferă doza a treia a unor vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetățenii lor, în special pentru indivizii în vârstă și pentru cei cu imunitate deficitară, în timp ce Israelul a început deja să administreze și doza a patra.

La începutul lunii ianuarie, CEO-ul Moderna a spus că oamenii ar putea avea nevoie de a patra doză de vaccin în toamna anului 2022, pe măsură ce eficacitatea dozelor "booster" împotriva COVID-19 va începe cel mai probabil să scadă pe parcursul lunilor viitoare.

Totuși, campaniile de vaccinare cu doze "booster" au fost privite cu scepticism din partea unor experți, care nu știu dacă - și nici cât de răspândită la nivelul populației - ar trebui să devină vaccinarea cu aceste doze. Opinia este împărtășită și de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care a exprimat dubii legate de nevoia administrării celei de-a patra doze.

La aceeași conferință de luni, principalul expert american în boli infecțioase, Anthony Fauci, a spus că nu există dovezi conform cărora vaccinarea repetată cu doze "booster" ar putea să suprasolicite sistemul imunitar.

Anthony Fauci a mai spus că obiectivul principal ar trebui să fie acela de a obține o doză "booster" care să inducă o reacție imunitară împotriva mai multor variante potențiale ale noului coronavirus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău