Date noi privind situația pandemică și procesul de imunizare anti-COVID-19: numărul deceselor este în creștere în timp ce rata de vaccinare rămâne în continuare una scăzută

  • 08 Februarie 2022 12:42
Date noi privind situația pandemică și procesul de imunizare anti-COVID-19: numărul deceselor este în creștere în timp ce rata de vaccinare rămâne în continuare una scăzută

Numărul cazurilor de Covid au fost în ușoară scădere săptămâna trecută, dar oricum rămâne îngrijorător. 27 de decese și 2 742 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, dintr-un număr de peste 10 mii de teste efectuate ieri. 

În spitalele din Rep. Moldova în prezent sunt internate peste 3.300 de persoane  confirmate cu infecția COVID-19, dintre acestea 241 erau în stare extrem de gravă, 37 de pacienți fiind supuși ventilării mecanice.

Potrivit directorului Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, în săptămâna a cincea din acest an s-au înregistrat peste 28 de mii de cazuri noi, cu 10 la sută mai puține cazuri decât în săptămâna precedentă. În aceeași săptămână s-au înregistrat 134 de decese, în creștere față de săptămâna precedentă. 

”În rândul celor care au decedat predomină grupul de vârstă de peste 70 de ani, reprezentând 48%, urmat de grupul de vârstă 60-69 de ani, reprezentând 34%/ încă o dată se confirmă că cei mai în vârstă sunt afectați mai grav și decedează din cauza acestei infecții. Incidența în săptămâna a cincea a constituit aproape 300 la mia de locuitori, un indice epidemic de intensitate medie. Se atestă o creștere a incidenței 44,5 % față de aceeași perioadă a anului trecut și o descreștere 32,8 la sută față de săptămâna precedentă. Deci măsurile epidemiologice de izolare, evitare a contactelor dau roade”, a declarat Nicolae Jelamschi. 

Rata de vaccinare în rândul populației rămâne în continuare una scăzută, de sub 30 la sută. Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în Chișinău - 44%, Soroca - 34%, la celălalt pol situându-se raionul Leova cu 20% și regiunea găgăuză cu doar 18%.

Autoritățile îndeamnă populația în continuare să se vaccineze și să respecte normele de protecție împotriva infectării cu Covid-19  - purtarea corectă a măștii, evitarea aglomerațiilor, aerisirea regulată a încăperilor.

Peste 10.800 de persoane au decedat din cauza virusului, de la începutul pandemiei, conform datelor Ministerului Sănătății.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău