Anticipate | Date noi despre încălcările depistate de Promo-LEX: transportare organizată, fotografierea buletinelor de vot, agitație electorală

  • 11 Iulie 2021 19:29
Anticipate | Date noi despre încălcările depistate de Promo-LEX:  transportare organizată, fotografierea buletinelor de vot, agitație electorală

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constată că din totalul de 464 de semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX până la 14:00, de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 342, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 131 de incidente.

Astfel, cele mai multe încălcări sunt: fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (29 de cazuri), prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (16 cazuri), întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale (15 cazuri), agitație electorală (11 cazuri). De asemenea, în 9 cazuri a avut loc încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare, în 8 cazuri - deficiențe în funcționarea Sistemul Informațional Automatizat de Stat (SIAS) Alegeri, în 8 cazuri - votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători). 

Alte ileglități și nereguli depistate de obseravtorii Promo-LEX la scrutinul de astăzi: 

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 7 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 6 cazuri.

  • SV 30/25 Strășeni, Lozova. La 14.30 un microbuz cu n/î E884PH, de model Mercedes-Benz, albastru, a transportat 8 persoane. Din spusele alegătorilor transportul este organizat din partea a doi concurenți.
  • SV 13/001 Dondușeni, Dondușeni. Un automobil de marca BMW, n/î KAM520, de culoare argintie a transportat cel puțin 6 alegatori la BESV. Automobilul a fost observat de 2 ori de către observatorul Promo-LEX și de alte ori de către alte persoane. Un alt observator din SV spune că mașina transporta oameni în favoarea unui concurent.
  • Ustia, Regiunea Transnistreană. Lângă podul de la Ustia, r. Criuleni, la orele 15.40, un automobil de model Lada de culoare roșie, n/î E983AM, a transportat de mai multe ori alegători din s. Ustia. Se transporta a câte 5 persoane la fiecare tură. Șoferul se numea ”Volodea”. O doamna a zis că dacă votează pentru un concurent vor obține 200 de ruble pe strada Frunze din or. Dubăsari.
  • SV 36/37 Rezina, Regiunea Transnistreană. La ora 17.10 automobilul de marca Volga, culoarea gri, n.î. P758 AC a fost observat deja de 3 ori, transportând organizat câte 4-5 alegători de fiecare data
  • SV 37/33 Sănătăuca, Regiunea Transnistreană. La ora 15.48 a fost observată în mod repetat transportarea alegătorilor cu mașina de model Audi, numărul de înmatriculare K 341 AK, culoarea neagră-albăstrie, cu același șofer care a fost văzut dimineața. Pasagerii vorbeau despre faptul că trebuie să meargă după bani, iar una din doamne, care a fost adusă nu știa pe cine să voteze și alta i-a spus să voteze un anumit concurent electoral.
  • SV 37/37 Regiunea Transnistreană. Aproximativ la ora 17:46, la circa 50m de secția de votare, observatorul a identificat automobilul de marca Opel minivan, cu numărul de înmatriculare P975CE, ce a transportat la SV, circa 7-8 persoane, după care a părăsit locul. Acest automobil a fost observat de cel puțin două ori.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 5 cazuri.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 3 cazuri

Nerespectarea măsurilor de protecție în context COVID –2 cazuri.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 2 cazuri.

Deconectări energie electrică – 3 cazuri

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 2 cazuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău