Date despre licitația privind achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, transmise la Procuratură. Natalia Gavriliță: Este vorba de mai multe momente care trezesc bănuieli rezonabile de element corupțional

  • 03 Septembrie 2021 13:55
Date despre licitația privind achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, transmise la Procuratură. Natalia Gavriliță: Este vorba de mai multe momente care trezesc bănuieli rezonabile de element corupțional

Licitația privind achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, în valoare de aproximativ 500 de milioane de lei, inițiată de fosta conducere a Agenției Servicii Publice, a fost anulată, pentru că ar fi fost admise mai multe abateri. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița și noul șef al ASP, Mircea Eșanu, în cadrul unui briefing.

Natalia Gavrilița a amintit că procedura a fost inițiată imediat după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat referitor la dizolvarea Parlamentului. Totodată, achiziția nu era planificată, iar ASP avea în stoc suficiente blanchete pentru încă un an. De asemenea, a trezit bănuieli și diferența semnificativă între ofertele companiilor, cea mai mare fiind de 480 de milioane de lei, iar cea mai mică - de 168 de milioane, a subliniat Natalia Gavrilița. Ea a acuzat fosta conducere a ASP că pe final de mandat ar fi încercat să prejudicieze statul de sume enorme de bani și a anunțat că a transmis mai multe date la Procuratură, în vederea inițierii unui dosar penal.

„Este vorba de mai multe momente care trezesc bănuieli rezonabile de element corupțional. În prezent, ASP are un contract cu o companie din Lituania, prin care din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de roialty de 13,6 euro. Este vorba de o sumă totală de peste 40 de milioane de euro, achitată de ASP din 2014 până acum. Aceste plăți nu se duc actualmente în Lituania, ci merg la o companie din Bulgaria care are doar doi angajați. Acest lucru se face cu acordul fostei conduceri a ASP. Ultima decizie semnată de fostul director al ASP în ultima sa zi de muncă a fost autorizarea unui transfer de peste un milion de euro către această companie”, a declarat premierul. 

Actualul șef al ASP, Mircea Eșanu, a declarat că va fi evaluată oportunitatea desfășurări unei noi licitații publice.

Anterior, fostul director al ASP, Vladislav Zara, a declarat că majorările de tarifele pentru serviciile prestate de ASP ar fi fost operate conform legii, la fel ca și licitația de aproximativ 500 milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău