Date actualizate despre cutremur: intensitatea cu care s-a resimțit seismul în Republica Moldova

  • 28 Decembrie 2016 16:59
Date actualizate despre cutremur: intensitatea cu care s-a resimțit seismul în Republica Moldova

Date actualizate despre cutremurul de noaptea trecută: seismul a avut magnitudinea de 5,4 grade din zece pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 97 de kilometri. Pe teritoriul Republicii Moldova cutremurul s-a manifestat cu intensitatea de patru grade, iar în unele zone chiar și cinci grade din 12 pe scara MSK 64.

Șeful Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie din Chișinău, Ion Ilieș, a declarat pentru IPN că magnitudinea reprezintă puterea cutremurului în epicentru, iar intensitatea seismică este manifestarea cutremurului la suprafața terestră, în diferite teritorii. Scara de intensitate seismică este o scară descriptivă, care arată cum s-a manifestat cutremurul în diferite regiuni. „Și aici este un indice, ce au simțit oamenii, cum au reacționat clădirile”, a spus Ion Ilieș.

Potrivit seismologului, cu cât ne aflăm mai aproape de sursa seismului, cu atât mai puternic se resimte cutremurul. Și cutremurele care se produc la adâncime mare, și cele care se produc la adâncime mică pot fi periculoase. Cele care sunt mai aproape de suprafață au un efect distructiv într-o zonă epicentrală mai limitată, iar în cazul celor care se produc la adâncime mai mare, zona de afecțiune a seismului se lărgește. Aceasta este așa-numita lege a conului.

„Cutremurul acesta s-a produs la 97 de kilometri adâncime și a fost resimțit într-o arie foarte mare, inclusiv în Ucraina, în Grecia, în Bulgaria și în Republica Moldova”, a spus Ion Ilieș.

Județul Vrancea este un focar seismic cu adâncimea de până la 200 de kilometri. Pentru Republica Moldova pot fi periculoase cutremurele de la 60 de kilometri.

Cutremurul de noaptea trecută a fost urmat de o replică cu magnitudinea de 2,7 grade pe scara Richter care s-a produs la ora cinci dimineața.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău