Daniela Morari: Republica Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile Planului de acțiuni

  • 04 Noiembrie 2013 15:27
Daniela Morari: Republica Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile Planului de acțiuni

Daniela Morari a făcut referire la sensibilitatea acestei probleme pentru unele state membre, dar și la faptul că Republica Moldova este prima țară care trece printr-o asemenea procedură, care va fi un precedent pentru țări precum Ucraina și Georgia.

Chișinăul speră că, în 2014, Uniunea Europeană va decide liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, iar una dintre cele mai mari provocări este complexitatea acestei decizii în cadrul Uniunii, a declarat astăzi la o masă rotundă directorul adjunct al direcției generale integrare europeană din cadrul Ministerului de Externe, Daniela Morari. 
 
Daniela Morari a făcut referire la sensibilitatea acestei probleme pentru unele state membre, dar și la faptul că Republica Moldova este prima țară care trece printr-o asemenea procedură care va fi un precedent pentru state precum Ucraina și Georgia. Daniela Morari a menționat că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile Planului de acțiuni, iar una din chestiunile căreia trebuie să-i acorde o atenție sporită este combaterea corupției.
 
În cadrul mesei rotunde a fost pusă în discuție și chestiunea privind gestionarea fluxurilor migraționale. Șeful Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a reiterat că înregistrarea cetățenilor străini care intră în Republica Moldova prin regiunea transnsitreană la oficiile teritoriale ale Biroului Migrație și Azil a fost soluția optimă.
 
Pe de altă parte, deputatul comunist Vasile Șova susține în continuare că instalarea celor șase oficii ale Biroului Migrație și Azil ar împiedica procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
 
”E nevoie ca într-un termen cât mai restrâns să fie găsită o altă soluție care pe de o parte să nu influențeze asupra negocierilor privind abrogarea vizelor, iar, pe de altă parte, să nu blocheze perspetcivele de continuare a negocierilor privind problema transnsitreană” a declarat Vasile Șova.
 
Chișinăul speră ca la summitul Partenertiatului Estic de la Vilnius Comisia Europeană să anunțe că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru liberalizarea vizelor și să le recomande statelor membre să susțină abolirea acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău