Daniel Ioniță: Alegerile prezidențiale din R. Moldova trebuie să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale, iar concurenții electorali să beneficieze de aceeași platformă democratică

  • 24 Septembrie 2020 10:18
Daniel Ioniță: Alegerile prezidențiale din R. Moldova trebuie să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale, iar concurenții electorali să beneficieze de aceeași platformă democratică

Alegerile prezidențiale din toamna anului curent ce se vor desfășura în R. Moldova trebuie să fie unele corecte, astfel încât cetățeanul să aibă dreptul de a vota liber, iar toți concurenții electorali să beneficieze de aceeași platformă democratică. Opinia a fost exprimată de către ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa, Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Toate alegerile sunt importante, cetățeanul este stăpânul, poporul este purtător de suveranitate și această suveranitate ți-o exerciți pe cicluri electorale, alegând pe cei care crezi tu că te reprezintă cel mai bine sau crezi tu că reprezintă cel mai bine interesele țării tale. Cu toții sperăm să avem un proces electoral corect, transparent, care se desfășoară în deplină conformitate cu standardele internaționale, la care și R. Moldova este parte, proces electoral care să fie organizat în conformitate, inclusiv, cu recomandările Comisiei de la Veneția. R. Moldova, periodic, solicită diverse opinii factorilor internaționali, dar, nu întotdeauna, R. Moldova și le implementează aceste opinii, astfel creează, inclusiv, un sentiment de frustare din partea experților intenaționali”, a spus oficialul, potrivit sursei citate.

Dimplomatul susține că și procesul electoral concurenții electorali trebuie tratați egal, fiind puși pe același picior de egal. „Ne dorim ca cetățeanul să aibă dreptul de a vota liber, ca toți concurenții electorali să beneficieze de aceeași platformă democratică, de același teren, să alerge pe același teren, nu pe unii să îi pui să alerge la vale, iar pe alții să îi susții din umbră cu resurse financiare nedeclarate, pe alții să îi pui să urce un munte”, a precizat Daniel Ioniță.

Ambasadorul României la Chișinău susține că un proces de vot însoțit de încălcări ar însemna și o distanțare a relațiilor cu partenerii externi. „Am primit și eu semnale, ca și alți ambasadori, din partea ONG-urilor, din partea mass-media, sunt declarațiile unor politicieni de care trebuie ținut cont. Ce ar însemna dacă comunitatea internațională nu ar recunoaște valabilitatea acestor alegerilor? Avem o situație nu foarte departe de noi, în Belarus. Nu cred că în R. Moldova se va repeta scenariul din Belarus. Acolo, alegerile nu au fost recunoscute la nivelul UE, înseamnă că cooperarea va îngheța cu toate consecințele ce decurg”, a spus oficialul.

Totodată, diplomatul este de părere că unele țări ar putea impune anumite restricții, în contextul evoluției pandemiei, iar o situație mai clară în privința deschiderii secțiilor de vot în diasporă am putea să o avem aproape de primul tur de scrutin. „Cu toții suntem pe un teren nisipos, tre să ținem cont de riscul global, evoluția pandemiei. Sunt unele țări ce posibil pot impune condiții sau chiar restricții, acum nu poți ști ce va fi la momentul respectiv, situația de sănătate va fi evaluată de fiece stat în parte cu circa 2 săptămâni înainte”, a opinat ambasadorul României la Chișinău. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău