Danemarca | Sute de opozanți în stradă împotriva restricțiilor anti-COVID-19

  • 07 Februarie 2021 09:40
Danemarca | Sute de opozanți în stradă împotriva restricțiilor anti-COVID-19

Circa 600 de persoane au defilat sâmbătă seara pe străzile din Copenhaga pentru a protesta față de măsurile anti-coronavirus luate de guvernul danez, în special viitorul pașaport de vaccinare, notează AFP, potrivit Agerpres.

La apelul "Men in Black Denmark", un grup activ pe Facebook care organizează mitinguri de mai bine de o lună, protestatarii s-au întâlnit în fața parlamentului pentru a susține "libertatea de alegere" și a denunța "constrângerile" și "dictatura" măsurilor de semi-izolare anti-COVID-19 impuse în Danemarca.

Pe un frig polar, mitingul, la care au participat copii, a avut drept scop de a protesta în mod special față de "pașaportul corona".

La fel ca alte țări europene, Danemarca va dezvolta un certificat electronic de vaccinare împotriva COVID-19 destinat călătoriilor și potențial să servească pentru intrarea la evenimente sportive sau culturale, chiar și la restaurante.

Pentru "Men in Black Denmark", crearea acestui "pașaport" duce la obligația de a se vaccina, deci o restricție în plus la libertățile individuale. În Danemarca, vaccinarea este recomandată, dar nu obligatorie.

Participanții au purtat un portret al șefei guvernului danez, Mette Frederiksen, având trăsăturile dictatorului nord-coreean Kim Jong Un.

În pofida tonului radical al manifestanților, cea mai mare parte a marșului, care a fost autorizat, s-a desfășurat pașnic, în prezența unei numeroase forțe de poliție.

În urmă cu două săptămâni, o manifestație similară a fost marcată de incendierea unui manechin reprezentând-o pe Mette Frederiksen. De atunci, doi indivizi se află în arest, puși sub acuzare pentru "amenințări" la adresa premierului.

Apariția mișcării, chiar dacă manifestațiile rămân limitate la câteva sute de oameni, stârnesc temeri de radicalizare.

Magazinele neesențiale, barurile și restaurantele sunt închise în prezent în regatul scandinav cu o populație de 5,8 milioane de locuitori, iar guvernul a prelungit restricțiile cel puțin până la 28 februarie. Cu toate acestea, școlile primare se pot redeschide luni, mai scrie AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:78 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău