Danemarca l-a convocat pe ambasadorul rus după ce un Su-27 a violat spațiul aerian al NATO

  • 02 Septembrie 2020 12:33
Danemarca l-a convocat pe ambasadorul rus după ce un Su-27 a violat spațiul aerian al NATO

Danemarca a anunța că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în această țară după ce un Su-27 rusesc a încălcat spațiul aerian danez în timpul unui exercițiu al NATO, informează defenseromania.ro.

"Luăm în serios încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian danez de către Rusia. Este absolut esențial ca toată lumea - inclusiv Rusia - să adere la regulile de bază și principiile internaționale", a precizat ministrul danez de externe Jeppe Kofod într-un comunicat, citat de Agerpres și France Presse, potrivit sursei citate

NATO a denunțat la rândul său atitudinea agresivă a Rusiei.

Incidentul, care a avut loc vineri în largul insulei de Bornholm din Marea Baltică, "este primul de acest fel și indică un nou nivel în comportamentul provocator rus", potrivit NATO.

Incidentul a fost semnalat pe larg de către DefenseRomania. „Acest incident demonstrează faptul că Rusia nu respectă normele internaționale și suveranitatea aeriană a unui aliat NATO. Rămânem vigilenți și pregătiți să apărăm spațiul aerian NATO 24/7,” a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Comandamentului Aerian Aliat.

Rusia a declarat că avionul său de vânătoare Su-27, folosit pentru interceptarea B-52 al Forțelor Aeriene SUA, nu a încălcat spațiul aerian danez și a zburat peste apele neutre ale Mării Baltice, a informat luni agenția rusă de presă TASS, citând un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării.

Convocarea ambasadorului rus din Danemarca are loc în contextul în care un bombardier american B52 a fost urmărit de un avion de luptă rusesc Su-27, "comițând o încălcare semnificativă a spațiului aerian al unei țări NATO", potrivit NATO.

Provocările Rusiei nu reprezintă o noutate, dimpotrivă. Însă prin pătrunderea în spațiul aerian al NATO, Moscova duce provocările la un alt nivel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău