Danemarca: Guvernul vrea să facă și mai restrictivă o lege privind procentul de locuitori 'non-occidentali' în cartiere

  • 17 Martie 2021 17:00
Danemarca: Guvernul vrea să facă și mai restrictivă o lege privind procentul de locuitori 'non-occidentali' în cartiere

Danemarca va face și mai restrictivă o lege controversată ce vizează reducerea proporției de locuitori 'non-occidentali' în cartierele defavorizate, ce nu vor mai fi desemnate prin termenul controversat de 'ghetou', conform unei propuneri anunțate miercuri de guvernul social-democrat de la Copenhaga, informează AFP, preluat de Agerpres.

Într-un nou proiect de lege, ministrul de interne Kaare Dybvad Bek propune ca procentul de populație de origine 'non-occidentală' în fiecare cartier să nu depășească 30% peste 10 ani, în vreme ce planul actual, adoptat de dreapta politică acum trei ani, prevede un procent de 50%.

Danemarca este de mulți ani una din țările europene cu cea mai restrictivă politică de imigrație, aceeași linie fiind urmată și de premierul social-democrat Mette Frederiksen de la instalarea la guvernare în iunie 2019.

Într-un comunicat, ministrul de interne argumentează că o proporție prea mare de străini din țări non-occidentale 'mărește riscul de a vedea crescând o societate paralelă religioasă și culturală'.

El vrea însă să dispară din lege termenul controversat de 'ghetou' pentru desemnarea cartierelor sensibile, la o viitoare revizuire a legislației privind 'societățile paralele'.

Până acum, este descris în lege ca 'ghetou' orice cartier de peste 1.000 de locuitori și cu o populație de peste 50% de origine 'non-occidentală', întrunind cel puțin două din următoarele patru criterii: peste 40% din locuitori nu au nici loc de muncă, nici calificare; peste 60% dintre cei între 39-50 de ani au absolvit cel mult liceul; infracționalitatea este triplă față de media națională; venitul brut al locuitorilor este mai scăzut cu 55% față de media regională.

Cincisprezece cartiere se încadrează în această categorie, iar 25 sunt considerate ca 'expuse'. Lista este actualizată în fiecare an în luna decembrie.

În aceste cartiere, delictele sunt sancționate de două ori mai sever decât în alte părți, iar creșa este obligatorie pentru toți copiii de la vârsta de un an, în caz contrar familiilor fiindu-le retrase alocațiile.

Legea mai prevede limitarea la 40% în aceste cartiere, până în 2030, a numărului de locuințe sociale ocupate de familii, măsură foarte controversată dat fiind că le obligă pe unele să se mute la un moment dat.

Propunerea urmează să fie luată în discuție de partidele parlamentare.

Potrivit institutului național de statistică, 11% din cei 5,8 milioane de locuitori ai țării sunt de origine străină, dintre care 58% sunt cetățeni ai unui stat clasat ca 'non-occidental'.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău