Danemarca a revenit la normalitate. „Se întâmplă exclusiv datorită vaccinărilor”

  • 10 Septembrie 2021 16:31
Danemarca a revenit la normalitate. „Se întâmplă exclusiv datorită vaccinărilor”

Danemarca a renunțat vineri aproape complet la restricțiile anti-Covid iar locuitorii săi revin la viața de dinainte de pandemie: nu mai trebuie să poarte măști de protecție, nu mai au nevoie de pașaport sanitar, angajații firmelor revin în birouri, iar concertele pot fi organizate în prezența a zeci de mii de fani, informează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

„Cu siguranță suntem în avangardă noi, cei din Danemarca, deoarece nu mai avem nicio restricție, am trecut de cealaltă parte a curbei pandemiei grație implementării campaniei de vaccinare”, a declarat Ulrik Orum-Petersen, promotor în cadrul Live Nation.

Sâmbătă, această companie organizatoare de spectacole a programat un concert sold-out cu 50.000 de spectatori, o premieră pentru Europa, unde multe țări sunt în continuare afectate de restricții. Pe 4 septembrie, Live Nation organizase deja un prim festival la Copenhaga, denumit „Revenirea la viață” și care a reunit 15.000 de persoane.

„Să mă aflu în mulțime, să cânt la fel ca înainte, toate aceste lucruri aproape m-au făcut să uit de COVID-19 și de tot ce am trăit în ultimele luni”, a declarat Emilie Bendix, o tânără de 26 de ani care a fost prezentă la acel concert.

Introdus în luna martie pentru a facilita ieșirea din pandemie, „pașaportul corona” nu mai era obligatoriu în Danemarca decât în cluburile de noapte de la 1 septembrie, însă și această restricție va fi anulată începând de vineri.

„Obiectivul nostru este libera circulație (...), iar ceea ce se va întâmpla este faptul că și virusul va circula și îi va găsi pe cei care nu sunt vaccinați”, a prevenit medicul epidemiolog Lone Simonsen, profesoară la Universitatea Roskilde.

Danemarca nu a întâmpinat dificultăți în a-și convinge populația în privința beneficiilor aduse de vaccinare. Rezultatul: 73% dintre cei 5,8 milioane de danezi sunt în prezent vaccinați cu schemă completă, iar acest procent este de 96% în rândul rezidenților de peste 65 de ani.

„Dacă virusul nu mai este o amenințare pentru societate, acest lucru se întâmplă exclusiv datorită vaccinurilor”, a explicat Lone Simonsen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău