Danemarca a criticat propunerile privind salariul minim, pe motiv că îi pun în pericol un model folosit de peste 100 de ani

  • 29 Octombrie 2020 08:43
Danemarca a criticat propunerile privind salariul minim, pe motiv că îi pun în pericol un model folosit de peste 100 de ani

Autoritățile daneze au criticat planul Comisiei Europene privind instituirea unui salariu minim, susținând că acest plan va submina un model național al pieței muncii care este popular atât în rândul sindicatelor cât și al angajatorilor, transmite Bloomberg, preluat de AGERPRES.

În 21 din cele 27 de state membre UE există un salariu minim legal stabilit de guvern iar în șase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia), salariul minim este stabilit în negocierile colective dintre angajatori și sindicate.

Danemarca "vrea să obțină clarificări, dacă CE are autoritatea legală de a avansa astfel de propuneri", a informat guvernul social-democrat al premierului Mette Frederiksen într-un comunicat de presă publicat miercuri. Într-o declarație separată, Guvernul suedez a exprimat un punct de vedere similar, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a propus miercuri standarde pentru stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre UE, în ideea de a reduce inegalitatea salariilor.

Propunerea Comisiei stabilește doar standardele comune pentru un salariu minim dar nu și un anumit nivel al salariului minim propriu-zis.

Propunerea Comisiei Europene are unele merite, a apreciat ministrul danez al Muncii, Peter Hummelgaard Thomsen, care a adăugat însă că există și unele elemente ale planului care ar putea face imposibil pentru Danemarca să își mențină modelul care a protejat drepturile muncitorilor timp de peste un secol.

principală îngrijorare este măsura în care propunerea permite intervenția politică, a subliniat Lizette Risgaard, președintele FH, cea mai mare confederație sindicală din Danemarca.

"Chiar dacă Comisia a încercat să își elaboreze propunerile astfel încât să respecte modelul danez, din păcate nu a reușit", a spus Lizette Risgaard.

Pe piața muncii din Danemarca salariile sunt stabilite pe baza negocierilor dintre sindicate și organizațiile angajatorilor. Modelul există încă din 1908 și a devenit o piatră de temelie a unei societăți care se laudă cu unul din cele mai ridicate niveluri de egalitate a veniturilor din lume.

Propunerea Comisiei va trebui să fie negociată cu guvernele statelor membre și Parlamentul European.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău