Dan Dungaciu: Republica Moldova are o singură miză reală

  • 14 Ianuarie 2016 17:14
Dan Dungaciu: Republica Moldova are o singură miză reală

În situația în care Republica Moldova se confruntă cu o criză politică, economică și de imagine fără precedent, fiind nevoită să aleagă între opţiunea euroatlantică și cea eurasiatică, România este obligată să propună un proiect realist de ancorare ireversibilă a Chișinăului în Vest şi de reducere a decalajelor între cele două maluri ale Prutului.Comentariul…

În situația în care Republica Moldova se confruntă cu o criză politică, economică și de imagine fără precedent, fiind nevoită să aleagă între opţiunea euroatlantică și cea eurasiatică, România este obligată să propună un proiect realist de ancorare ireversibilă a Chișinăului în Vest şi de reducere a decalajelor între cele două maluri ale Prutului.

Comentariul îi aparține directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române și președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu.

Potrivit analistului, Republica Moldova are o singură miză reală. Menită să rămână cel puţin 10 ani stat de frontieră euroatlantică, autoritățile de la Chișinău vor fi obligate să gestioneze, practic, trei frontiere într-una singură: frontiera naţională, frontiera europeană şi frontiera NATO, iar Bucureştiul să se asigure că dincolo de frontiera sa estică să nu se creeze nicio situaţie şi mai periculoasă şi impredictibilă decât cea prezentă.

Primul pas ar fi un gest politic, de tip „Pactul de la Snagov pentru R. Moldova", o reiterare a Pactului de la Snagov din 1995, cel care a stat la baza consensului politic pentru integrarea euroatlantică a României. Pe baza acestui consens politic, al doilea pas este gândirea unei proiecţii economice a României pentru R. Moldova, printr-un parteneriat între stat, companii şi investitori privaţi, pornind de la un „Fond Moldova" de tipul Fondului Proprietatea care să funcţioneze ca un Plan Marshall.

Acesta urmează a fi un fond deschis de investiţii listat la Bursa de Valori Bucureşti. El va începe cu constituirea, prin aportul statului român, a unui fond de investiţii cu 100 milioane Euro, ajutor pe care România îl promite oricum Republicii Moldova. În prima etapa, Ministerul de Finanţe va subscrie integral suma de 100 milioane Euro. În etapa a doua, se vor emite acţiuni noi în valoare de aceeaşi suma (100 milioane Euro) care se vor subscrie de către investitorii interesaţi, în două tranşe (una pentru investitorii instituționali şi alta pentru investitorii de retail). În etapele ulterioare, Fondul va emite acţiuni noi (prin majorare de capital social) în tranşe de câte 100 milioane Euro pe măsură ce vor exista proiecte de investiţii identificate, iar în cel mult trei ani să se atinge o valoare a fondului de 1 miliard Euro.

Un alt pas, consideră Dan Dungaciu, ar fi construirea unui parteneriat trilateral stat-mediul de afaceri-cetăţeni, o platformă comună prin care statul să poată interveni în sprijinul companiilor care sunt dispuse să creeze investiţii majore în teritoriul dintre Prut şi Nistru.

De asemenea, România urmează să elaboreze un plan de investiţii pe termen lung în Republica Moldova, iar alocările de surse financiare să fie condiționate de îndeplinirea de către Chișinău a unor standarde de comportament macro-prudenţial.

În opinia expertului, Proiectul investiţional românesc în Republica Moldova trebuie să înceapă cu municipiul Chişinău, fiind elaborat un proiect de dezvoltare şi conectare a teritoriului dintre Prut și Nistru la infrastructura de transport în plină dezvoltare din România, conectată la cea europeană.

O altă axă pe care Republica Moldova se poate conecta la lumea transatlantică prin investiţii româneşti şi împreună cu România este schimbarea paradigmei de dezvoltare regională şi urbanizarea teritoriului prin extinderea unei reţele naţionale de apă/canalizare şi prin introducerea standardelor şi practicilor europene de management al deşeurilor, susține Dan Dungaciu.

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române consideră că indiferent de evoluţiile regionale, România ca stat de frontieră euroatlantică, va trebui să răspundă provocării estice. Principală miză de politică externă pe acest spaţiu rămâne Republica Moldova. În acord cu partenerii săi euroatlantici, în consens cu cetăţenii săi şi în parteneriat cu elitele politice de la Chişinău, România şi Republica Moldova pot şi trebuie să se pregătească de pe acum pentru o bună şi eficientă întâlnire cu consecinţele evenimentelor de amploare care se derulează în jurul lor, pe care nu le pot controla, dar ale căror consecinţe le pot fructifica.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
12,28 °C
nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:3,6 m/s
Wed
7 °C
Thu
6 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
5 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1295 -0.0360
USD 17.6496 -0.0348
RON 4.0056 -0.0129
UAH 0.7221 -0.0006
RUB 0.2786 0.0003
Arhivă Radio Chișinău