Dan Perciun a fost audiat în Parlament. Ministrul Educației a prezentat deputaților principalele probleme ale sistemului de învățământ

  • 15 Decembrie 2023 14:53
Dan Perciun a fost audiat în Parlament. Ministrul Educației a prezentat deputaților principalele probleme ale sistemului de învățământ

Ministrul Educației, Dan Perciun, a fost audiat astăzi în Parlament, cu privire la reorganizarea sistemului educațional. Oficialul a subliniat că studiile de calitate slabă în școlile mici și deficitul de cadre sunt printre principalele probleme cu care se confruntă sistemul astăzi. Una dintre soluții ar fi ca elevii din instituțiile de învățământ mici să fie transferați în cele mai mari, din preajma localităților, dar care urmează a fi renovate și dotate mai bine. Întrebat de către deputații din opoziție câte școli vrea să închidă Ministerul în anul ce vine, Dan Perciun a declarat că școlile sunt gestionate de fapt de către autoritățile publice locale, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Educației, Dan Perciun, sugerează că în instituțiile de învățământ mai mici calitatea educației lasă de dorit, motivul fiind numărul de cadre didactice insuficiente și dotarea tehnică necorespunzătoare. Potrivit oficialului, în școlile mici, șapte din 10 copii sunt analfabeți funcțional. În școlile mari, doar trei din 10.

„Noi la Ministerul Educației vedem următoarele soluții ce pot fi implementate. Noi credem într-o abordare stimulativă. Asta înseamnă să le oferim acelor copiii și părinți oportunitatea să facă acest lucru. Urmează prin programul „Școli model” să investim în 35 de instituții, câte una în fiecare raion, din rândul instituțiilor mari, și care au capacitate de a acomoda copii”, a spus Dan Perciun.

Pentru a-i încuraja pe părinți să-și transfere copiii în școlile mai mari, Ministerul Educației își propune să achiziționeze autobuze, să le acorde acestor elevi câte un prânz gratuit și o alocație specială lunară de aproape 1000 de lei. O altă problemă cu care se confruntă sistemul ține de deficitul de cadre, a spus Dan Perciun.

„Noi avem câteva măsuri pe care le-am implementat și urmează să le implementăm pentru diminuarea deficitului. De la 1 ianuarie salariile vor crește cu 15 la sută. Am majorat sporul de performanță. Asta înseamnă, în unele cazuri, câte 600-700 de lei în plus. O să intervenim săptămâna viitoare pe un subiect dureros. Vom aproba primul pachet pe debirocratizare”, a precizat Dan Perciun.

Alte măsuri se referă la majorarea burselor la facultățile de pedagogie, care vor ajunge la circa 3000 de lei, precum și creșterea sumei indemnizațiilor pentru absolvenți. Opoziția nu a avut cuvinte de laudă pentru măsurile anunțate de către ministru, care însă au fost aplaudate de către majoritatea PAS. Deputata blocului comunist-socialist, Diana Caraman.

„Nu prea îmi este clară reacția euforică și aplauzele colegilor dvs la majorarea salariilor cu 15%. Eu cred că aceasta nu este o majorare, ci mai degrabă o indexare. Cu părere de rău, miniștrii care nu sunt niște eroi, au un salariu bun, cred că profesorii merită mai mult. Nu îmi sunt clare nici aplauzele pentru bursă de 3000 de lei. Cred că nimeni și-și imaginează cum e să trăiești cu 3000 de lei astăzi în Rep. Moldova”, a precizat Diana Caraman.

Totodată, Dan Perciun a negat informațiile precum că Ministerul ar vrea să închidă școli, precizând că acestea se află în gestiunea consiliilor raionale. Transferul elevilor în instituțiile de învățământ mai mari este la latitudinea părinților, a mai subliniat ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău