Dan Dungaciu | Viitorul executiv al R.Moldova nu va mai avea nicio legitimitate să se erijeze într-un guvern proeuropean

  • 13 Noiembrie 2019 14:07
Dan Dungaciu | Viitorul executiv al R.Moldova nu va mai avea nicio legitimitate să se erijeze într-un guvern proeuropean

Viitorul executiv al Republicii Moldova "nu va mai avea nicio legitimitate să se erijeze într-un guvern proeuropean", a declarat marți, pentru AGERPRES, analistul de politică externă Dan Dungaciu.

El consideră că Guvernul condus de Maia Sandu, care a căzut în urma unei moțiuni de cenzură, era unul "contra naturii", dar "mai păstra anumite aparențe, apropo de apropierea de Uniunea Europeană".

"Problema de fond este că guvernul care va fi configurat, probabil din cei care au dat jos Guvernul Maia Sandu, chiar dacă va pretinde altceva, nu va mai avea nicio legitimitate să se erijeze într-un guvern proeuropean. Dacă vom asista la un guvern de tip PSRM - PDM, deci socialiștii și democrații, democrații din fostul partid al domnului Plahotniuc, plecat acum din țară, vom avea reiterarea situației de dinainte de parlamentare, adică binomul Plahotniuc - Dodon într-o altă interpretare, dacă vreți, în care rolul de mascul Alfa nu mai este al domnului Plahotniuc ci al domnului Dodon, iar în rolul domnului Plahotniuc joacă domnul Filip, președintele Partidului Democrat, după plecarea lui Plahotniuc", arată expertul.

Pe scurt, afirmă Dan Dungaciu, noul guvern va fi, "de fapt, aceeași Mărie cu altă pălărie, doar că de data aceasta nici în acest caz aparențele proeuropene nu pot să fie credibile".

"Va fi un guvern care se va îndepărta de orice discurs, nu vorbesc de aspirație europeană, să nu mai vorbesc de pro-românească", este de părere el.

Dungaciu spune că, din perspectiva Maiei Sandu, moțiunea de cenzură "este o înfrângere politică ce echivalează cu o victorie".

"Doamna Maia Sandu a ieșit întărită din această bătălie. Dânsa este un politician care stă pe picioarele mai puternice ale unei legitimități pe care a reconfirmat-o", a precizat el.

Totodată, Dan Dungaciu a apreciat mesajul președintelui Klaus Iohannis pe tema celor mai recente evenimente din țara vecină.

"Vestea bună este că Președinția României și-a asumat chestiunea Republicii Moldova și este prima care dă comunicat pe situația de acolo. (...) E un semn important, pentru că ce ne așteaptă de aici înainte este o bătălie pentru Republica Moldova într-o nouă formă, dar extrem de complicată și pe care e bine ca instituțiile să o desfășoare pregătite", punctează Dan Dungaciu.

Într-o declarație publicată de Administrația Prezidențială, șeful statului spune că, "în contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european".

Dan Dungaciu apreciază că această declarație înseamnă că România nu va finanța noul guvern de la Chișinău.

"Nu cred că România va repeta greșeala pe care a făcut-o când a finanțat și susținut necondiționat binomul Plahotniuc - Dodon, deci guvernul domnului Plahotniuc, în pofida gesturilor neeuropene și neromânești pe care acel guvern al domnului Plahotniuc, premierul în funcție era domnul Filip, le-a făcut. (...) Viitorul guvern care se va constitui fără blocul ACUM (...) acest guvern nu este finanțat de România și cred că nu va fi finanțat nici de Uniunea Europeană", a comentat analistul de politică externă.

Astfel, spune el întrebarea este "de unde va lua Chișinăul bani?".

"Rusia se știe că ia, nu prea dă. Iar dacă Rusia ajunge să finanțeze Republica Moldova, adică să și-o asume, pentru Rusia va fi o corvoadă economică foarte semnificativă. În această perioadă Rusia trece printr-o criză semnificativă", susține el.

În ceea ce privește societatea moldovenească, afirmă Dan Dungaciu, în acest moment suferă o "polarizare".

"Populația este obosită în Republica Moldova și confuzionată inclusiv de acest guvern nefiresc care a fost Guvernul Maia Sandu, adică alianță cu partidul socialiștilor. (...) Nu va ieși în stradă să susțină Guvernul Maia Sandu, dar este clar că în acest moment s-a creat polarizarea firească în Republica Moldova, adică polarizarea între Est și Vest, între proeuropeni și ne-europeni și chiar pro-ruși", a mai declarat Dungaciu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău