Dan Dungaciu: Pentru România, alegerile din Republica Moldova ar trebui să fie esențiale - o sabie a lui Damocles

  • 22 Ianuarie 2019 18:33
Dan Dungaciu: Pentru România, alegerile din Republica Moldova ar trebui să fie esențiale - o sabie a lui Damocles

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre, prof. univ. Dan Dungaciu, a apreciat marți că alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în Republica Moldova sunt esențiale pentru România, având în vedere că țara noastră a girat de-a lungul timpului pentru guvernarea de la Chișinău.

„Cred că pentru România alegerile parlamentare de la Chișinău ar trebui să fie esențiale, pentru că își joacă, într-un fel, prestigiul, atâta cât mai are, în fața partenerilor europeni. România a girat de fiecare dată. Cum îi sancționau europenii, cum România mai făcea o ședință de Guvern. Cum le tăiau banii europeni, cum România mai dădea niște bani. Toate guvernele au făcut asta, de ani de zile, indiferent cine a fost premierul. (...) Este o sabie a lui Damocles ceea ce urmează să se întâmple la Chișinău. E o responsabilitate pentru România, pe care cred că România nu a mai avut-o de multă vreme, apropo de spațiul de la estul ei", a precizat Dungaciu, la dezbaterea cu tema "De la furtul miliardului la furtul alegerilor - 25 ianuarie, debutul campaniei electorale în Republica Moldova", organizată de Fundația Universitară a Mării Negre.

El a afirmat că niciodată în Republica Moldova "amestecul de teamă, frustrare și furie" nu a fost atât de pregnant. Dan Dungaciu a opinat că, în acest context, este posibil ca sondajele de opinie să nu reflecte opțiunile reale ale populației. Totodată, a făcut un apel la responsabilizare pentru oficialii de la București, având în vedere relațiile dintre Chișinău și Bruxelles.

"România a girat - noi am mai spus-o aici, la fundație - iresponsabil, ani de zile, o guvernare de care s-a săturat practic toată Europa. Oficiali germani nu merg la întâlniri cu oficiali din Republica Moldova, pentru că nu vor să fie prezenți. Este o Românie care s-a izolat practic de partenerii europeni, pentru ce? Ca să susțină ce? O Republică Moldova care probabil nu a fost în relații atât de reci cu Bruxelles nici pe vremea 2007 - 2009, a lui Voronin. Acesta este un risc de țară asumat. Sunt niște oameni care ar trebui să se responsabilizeze apropo de asta. Și dacă - Doamne ferește - se întâmplă ceva în această campanie electorală și vreun candidat e scos din cursă sau rezultatul în urma acestei campanii va fi că alegerile nu au fost corecte, România ce va mai putea să spună? Poziționarea în acest moment a Bucureștiului este extrem de riscantă. Apelul pe care noi îl facem de la FUMN este pentru responsabilizare, pentru că e un risc major. Și dacă - Doamne ferește - rezultatul alegerilor va fi unul de esență geopolitică, geostrategică, adică ne vom duce pe o guvernare între domnul Dodon și domnul Plahotniuc (...) ce se va întâmpla cu credibilitatea României în această regiune?", a întrebat Dan Dungaciu.

După ce, în cadrul dezbaterii FUMN, liderii blocului electoral ACUM din Republica Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, au prezentat contextul în care se desfășoară alegerile parlamentare din această țară, Dan Dungaciu a spus că este "deprimant să constați" că este necesară organizarea unor declarații de presă la București pentru a face cunoscută situația de la Chișinău.

"Din păcate, nu cred că a existat o perioadă în care Cortina de Fier - dacă vreți - sau cortina între cele două state să fie atât de pregnantă. Poate că în perioada 2007 - 2009, pe vremea guvernării Voronin, dar nici atunci. În realitate, în România nu se cunoaște aproape deloc ce se întâmplă în Republica Moldova și aceasta este și o consecință a 'succesului' spațiului mediatic comun despre care s-a vorbit cu ani de zile în urmă. Spațiul mediatic comun e sublim, dar - vorba lui Caragiale - nu există. În momentul acesta, să te informezi în România despre ce se întâmplă în Republica Moldova este aproape imposibil, dacă nu te duci pe internet. Iar pentru cetățenii Republicii Moldova să afle ce se întâmplă în România sau care sunt anumite poziționări față de Republica Moldova, mai ales atunci când acestea sunt nițel contondente, e aproape o imposibilitate. România chiar dacă ar dori să transmite mesaje oficiale în Republica Moldova, pe televiziunile de acolo, îi va fi foarte complicat", a declarat Dungaciu.

Dr. Petrișor Peiu, director al FUMN, a atras atenția asupra faptului că, în luna septembrie, la ultimul raport public al Biroului Național de Statistică din Republica Moldova, a fost anunțat un deficit de cont curent de 10%, pe care el l-a catalogat ca fiind "uriaș față de Europa" și "pentru un stat care își dorește un alt model de dezvoltare". Peiu a pus acest lucru pe seama deficitului comercial "imens". El a mai apreciat că interesul României ar fi acela de a-și susține firmele să investească în Republica Moldova, și nu acela de a finanța un regim "care nu deschide economia" țării.

"Tot timpul m-a fascinat ușurința cu care în Republica Moldova se ocolește dosarul economic. Deși este una dintre țările cele mai sărace, mai puțin evoluate din acest punct de vedere din Europa, dezbaterea a ocolit cu grijă, de foarte mulți ani, acest dosar economic, și anume problemele care au făcut din Republica Moldova una dintre cele mai sărace state europene, precum și modalitatea prin care cineva ar încerca vreodată să rezolve aceste probleme. (...) Să nu ne lăsăm mințiți de niște cifre care nu spun nimic, pentru că ele trebuie puse în context. Se spune că anul trecut Republica Moldova a avut probabil o creștere a PIB de peste 4%. Adică a avut mai puțin decât are România, o țară spre care Republica Moldova ar trebui să conveargă. Putem vorbi de creștere în Republica Moldova atunci când acea creștere este cu 3 - 5% mai mare decât a țărilor pe care vrea să le prindă din urmă. Republica Moldova va avea creștere economică reală dacă Europa de Est va crește cu 3%, Republica Moldova ar crește cu 7 - 8%. Or acest lucru nu se poate pe modelul economic actual", a mai spus el.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău