Dan Dungaciu, despre „principala manipulare din presa de pe ambele maluri ale Prutului în preajma campaniei parlamentare” (Revista presei)

  • 22 Ianuarie 2019 09:28
Dan Dungaciu, despre „principala manipulare din presa de pe ambele maluri ale Prutului în preajma campaniei parlamentare” (Revista presei)

Revista presei - 22 ianuarie 2019.

Într-o analiză preluată de Adevărul, analistul politic Dan Dungaciu scrie că „principala manipulare din presa de pe ambele maluri ale Prutului în preajma campaniei parlamentare din R. Moldova este negarea sau neglijarea Binomului Plahotniuc-Dodon, respectiv al cooperării politice și strategice dintre cei doi, concomitent cu lansarea în spațiul public a dezinformării că ar exista între aceștia un război politic fără milă care ar ilustra bătălia geopolitică enormă care s-ar defășura la Chișinău între Est (Dodon) și Vest (Plahotniuc). Evident, este o dezinformare crasă, subliniază autorul, susținând că existența Binomului Plahotniuc-Dodon este un fapt confirmat după alegerile prezidențiale din R. Moldova de toată evoluția politică de peste Prut. Cu ocazia alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, lucrurile se confirmă, odată în plus”, scrie Dan Dungaciu.

Portalul Deschide.md comentează anunțul lui Igor Dodon precum că nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Potrivit analistului Iulian Chifu scorul PSRM în urma acestei decizii nu va fi afectat, pentru că asocierea dintre PSRM și Igor Dodon este una profundă. Iar comentatorul politic Nicolae Negru crede că „de fapt, a fost un joc din partea lui, niște speculații, ca să atragă atenția. Dacă era să candideze, nu era să fie pe ultimele rânduri, avea să fie primul în listă și ar fi fost ales deputat. Aici se pune întrebarea: părăsea el postul de președinte pentru funcția de deputat? Evident că nu, crede expertul. Înseamnă că această participare era să fie un teatru și, de fapt, toate speculațiile și declarațiile lui au fost făcute ca să atragă atenția asupra sa”, spune Nicolae Negru.

Portalul Anticorupție scrie despre cazul lui Șor, care este „păsuit din nou până înaintea alegerilor parlamentare: Curtea de Apel Cahul a amânat cu încă o lună examinarea dosarului în furtul miliardului. Curtea de Apel Cahul a amânat din nou, luni, 21 ianuarie, ședința de judecată în dosarul intentat pe numele lui Ilan Șor pe motiv că expertiza financiar-contabilă, dispusă în septembrie 2018, nu a fost  finalizată. Instanța a fixat următoarea ședință pentru data de  20 februarie 2019 și a anunțat că va solicita urgentarea efectuării expertizei. Pe de altă parte, experții susțin că astfel de expertize durează de obicei ani întregi. Avocata Viorica Grecu a declarat anterior pentru Anticoruptie.md că este puțin probabil ca expertiza solicitată să fie finalizată în timpul oferit de instanță până la următoarea ședință. „Din practica mea, am un caz când expertiza financiar-contabilă a unei întreprinderi mici durează deja de patru ani. În dosarul lui Ilan Șor, unde este vorba de sistemul bancar, de firme off-shore, conturi în străinătate, este un volum imens de lucru și cred că efectuarea expertizei va dura mai mulți ani. Toți avocații știu că astfel de expertize durează ani întregi”, a declarat avocata.

De ce artiștii își vând onoarea și ce se întâmplă cu cei care se opun sistemului? – un editorial pe care-l găsim pe portalul Cotidianul.md, în care publicația denunță faptul că artiștii noștri urcă pe scenă chiar dacă știu că unii dintre politicieni sunt implicați în jaful secolului și au multe păcate în palmares.  În statele dezvoltate e ceva absolut normal ca artiștii să-și exprime deschis susținerea pentru un politician sau un anumit partid politic. De regulă, aceste preferințe nu se schimbă pe parcursul vieții, la noi, artiștii îngenunchează pe lângă cei care sunt la guvernare”, constată Cotidianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău