Dacia, posibil afectată de atacul cibernetic mondial

  • 13 Mai 2017 13:59
Dacia, posibil afectată de atacul cibernetic mondial

O parte a activității de producție a uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de probleme ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși acasă sâmbătă dimineață, a anunțat compania, care ia în calcul posibilitatea ca disfuncționalitățile să fie consecința atacului cibernetic care a avut loc la nivel global.

Constructorul auto ar fi fost afectat de valul de atacuri cibernetice care a lovit vineri zeci de țări. Compania a anunțat sâmbătă că luat măsuri pentru a preveni extinderea problemelor.

"O parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu, în cursul dimineții de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncționalităților care, la o primă vedere, sunt o consecință a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmărește evoluția situației. Vom reveni cu detalii pe măsură ce vom avea noi informații”, se arată în comunicatul companiei.

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că nu se știe în prezent ce companii sau instituții ale statului au fost afectate, în contextul în care legea nu le obligă pe acestea să raporteze aceste incidente. Jianu a subliniat că legislația din România trebuie modificată în conformitate cu directiva europeană NIS, privind securitatea rețelelor și sistemelor informatice. Potrivit directivei, companiile care furnizează servicii esențiale și furnizorii de servicii digitale trebuie să se conformeze unor norme care vizează reducerea riscului cibernetic.

”Trebuie modificată legislația din România, în conformitate cu directiva NIS. Nu putem să știm în prezent ce companii sau instituții au fost afectate, legea nu le obligă să raporteze aceste atacuri. Ele pot cere ajutorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)”, a declarat Jianu, pentru News.ro.

SRI a comunicat pentru News.ro că se ocupă doar de securitatea cibernetică a instituțiilor publice, nu și de entități private.

Un val de atacuri cibernetice a afectat vineri zeci de țări, părând să exploateze un defect dezvăluit în documente divulgate de la Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA). Atacurile au folosit o tehnică cunoscută sub numele de ransomware, care blochează fișierele utilizatorilor cu scopul ca aceștia să plătească o sumă de bani în moneda virtuală Bitcoin.

Un cercetător în domeniul securității cibernetice pare că a descoperit un ”întrerupător al distrugerii” care poate împiedica propagarea ransomware-ului WannaCry - pentru moment -, care a provocat atacuri cibernetice cauzând ravagii la nivel mondial, a declarat acesta sâmbătă pentru AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău