Dacă părinții nu mai achită manualele elevilor, cine o va face?

  • 25 Februarie 2017 13:54
0%
00:00:00
00:00:00

Plata pentru chiria manualelor școlare a fost anulată printr-o hotărâre a Curții Constituționale, care stipulează că această prevedere încalcă Legea Supremă a Republicii Moldova care spune că învățământul general este gratuit. Cum vor fi recuperate aceste cheltuieli, în condițiile în care banii colectați din aceste plăți erau utilizați pentru editarea de noi manuale, a încercat să afle Natalia Zaharescu.

Plata pentru chiria manualelor se ridica anual la 40-90 de lei pentru un singur elev, în funcție de costul și uzura acestora. De exemplu, în anul de studii 2016-2017 chiria manualului de limba română pentru clasa a V-a a fost de 11,30 lei, al celui de geografie – de 6,10 lei, iar al celui educație civică – de 2,10 lei. În total, în Fondul pentru special pentru manuale se colecta o sumă de aproximativ 12-14 milioane de lei anual, care acoperea aproape integral cheltuielile pentru editarea manualelor noi sau re-editarea lor, de aproximativ 15-16 milioane de lei, a declarat pentru Radio Chișinău  directorul acestui fond special, Gheorghe Gârneț. Oficialul estimează că, deocamdată, bugetul care s-a adunat din plățile pentru chiria manualelor ar putea fi suficient pentru următorii 2 ani. Din ce resurse vor  fi editate ulterior manualele, urmează să decidă autoritățile centrale, a explicat Gheorghe Gârneț.

”Părerea mea e că nu se va întâmpla nimic, elevii vor fi asigurați cu manuale. Atât e cert și este foarte clar că cheltuielile ce țin de asigurarea cu manuale a elevilor s-a trecut de pe umerii părinților contribuabili care aveau copii la școală, pe umerii tuturor contribuabililor din Republica Moldova”, a declarat Gheorghe Gârneț.

Directorul editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, a remarcat faptul că plățile pentru chiria manualelor au reușit să asigure în ultimii ani fondul necesar de manuale, fiind o inițiativă a Băncii Mondiale. El a amintit că anterior, când manualele le erau oferite gratuit elevilor, exista o penurie gravă de materiale didactice în școli, astfel încât chiria a rezolvat în mare parte această problemă. Acum, editarea manualelor va depinde de fondurile alocate de la bugetul de stat, a remarcat Gheorghe Erizanu.

”Era un fond care funcționa foarte bine. Eu pot să fiu învinuit că e vorba de interesul meschin al unor editori. Aproximativ 10-15 la sută din activitatea noastră depinde de manuale, adică eu nu voi fi afectat foarte tare. Unii editori vor fi afectați, este adevărat, dar cel mai afectat va fi copilul, dacă nu vor fi fonduri. Dacă vor fi fonduri, atunci va fi totul foarte bine. Dar eu nu sunt un optimist în privința dezvoltării economice a Republicii Moldova”, a declarat Gheorghe Erizanu.

Ministerul Educației nu comentează, deocamdată, această situație. Potrivit serviciului de presă al ministerului, autoritatea se va conforma deciziei Curții Constituționale, iar o dezbatere în acest sens va fi inițiată după publicarea hotărârii motivate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău