Dacă nu Dodon, atunci „Demnitate și Adevăr” | Referendum pentru anularea legii privind „miliardul furat”

  • 16 Februarie 2017 13:02
Dacă nu Dodon, atunci „Demnitate și Adevăr” | Referendum pentru anularea legii privind „miliardul furat”

Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) anunță ample acțiuni de protest, în cazul adoptării legii privind așa-numita „amnistie fiscală” și menținerii legii privind transformarea „miliardului furat” în datorie de stat.

Mai mult decât atât, PPDA declară că va iniția procedură de convocare a unui referendum, dacă președintele Igor Dodon nu va apela la această oportunitate.

„Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, reprezintă în esența sa o tentativă extrem de periculoasă a regimului Plahotniuc de amnistiere și legalizare a marilor hoții și jafuri produse în ultimii ani, culminând cu furtul unui miliard de dolari din rezervele valutare ale țării”, se arată într-o declarație difuzată de PPDA.

Formațiunea invocă criticile aduse acestui proiect societatea civilă, media independentă și prestigioase organizații financiare internaționale, dar și avizul Centrului Național Anticorupție, care semnalează o serie de deficiențe și riscuri, susținând că prevederile proiectului contravin Constituției, iar la promovarea lui s-au neglijat o serie de factori de principiu cum ar fi transparența și argumentarea economică.

Potrivit PPDA, pericolul adoptării proiectului nu a trecut, pentru că situația se poate repeta la fel ca și în cazul "legii transformarii miliardului furat în datorie publica", adoptată în regim de urgență prin asumare de răspundere de către Guvern, cu concursul așa-zisei opoziții socialiste.

Drept urmare, Platforma Demnitate și Adevăr cere demisia președintelui Legislativului, Andrian Candu, ca promotor direct al unui proiect de lege vădit ilegal cu depunerea mandatului de deputat împreună cu coautorii acestei inițiative legislative. De asemenea, Procuratura Generală este solicitată să inițieze urmărirea penală a inițiatorilor acestui act legislativ „criminal, generator de corupție, protecționism și favorizare a infractorilor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
22,61 °C
cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,1 m/s
Fri
24 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău