Cutremurul din Insulele Solomon s-a soldat cu distrugerea a zece de case și mii de sinistrați

  • 09 Decembrie 2016 16:15
Cutremurul din Insulele Solomon s-a soldat cu distrugerea a zece de case și mii de sinistrați

Cel puțin 40 de case au fost distruse și circa 3.000 de persoane au fost afectate în Insulele Solomon de cutremurul de 7,8 grade pe Richter care s-a produs joi în zona Pacific și a determinat la emiterea unei scurte alerte de tsunami, scrie Agerpres.

Acest bilanț provizoriu a fost prezentat în Parlament de deputatul Samuel Manetoali, care a subliniat că încă se așteaptă informații din insula Makira, o zonă izolată cu puține comunicații, potrivit Radio New Zealand.

Makira este zona cea mai apropiată de epicentrul seismului pe care Institutul american de geofizică (USGS) l-a localizat la 68 de kilometri sud-est de orașul Kirakira și la o adâncime de 48,7 de kilometri.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, inclusiv una de 6,5 grade pe care USGS l-a localizat la 79 de kilometri sud-est de Kirakira și la o adâncime de 14 kilometri.

Centrul de Alertă de Tsunami din Pacific (PTWC) a emis un avertisment privind riscul unor valuri mari pentru insulele Solomon, Vanuatu, Papua Noua Guinee, Nauru, Noua Caledonie, Tuvalu, Kosrae (Micronesia) și Hawaii. Alerta a fost ridicată o oră mai târziu după ce valurile generate nu au depășit 43 de centimetri în Noua Caledonie.

Teama de tsunami i-a determinat pe locuitorii de pe litoralul insulei Makira să fugă spre zonele înalte din interior, notează Radio New Zealand. În aprilie 2007, un cutremur de 8,1 grade a generat un tsunami care a provocat 30 de morți și a distrus o mare parte a insulei Gizo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău