Cutremurul de săptămâna trecută ar putea costa Turcia până la 84 de miliarde de dolari

  • 13 Februarie 14:56
Cutremurul de săptămâna trecută ar putea costa Turcia până la 84 de miliarde de dolari

Cel mai devastator cutremur care a lovit Turcia în aproape un secol ar putea costa țara până la 84,1 miliarde de dolari, a arătat o organizație a oamenilor de afaceri din Turcia, în timp ce un oficial din cadrul Guvernului de la Ankara a estimat costurile la peste 50 de miliarde de dolari, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Bilanțul seismului violent care a lovit Turcia și Siria la 6 februarie a crescut luni dimineața la 35.225 de morți, conform celor mai recente rapoarte oficiale. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei, a declarat luni Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență (AFAD).

Potrivit unui raport publicat zilele trecute de Turkish Enterprise and Business Confederation, costurile pagubelor se ridică la 84,1 miliarde de dolari, dintre care 70,8 miliarde de dolari pentru repararea miilor de locuințe distruse, 10,2 miliarde de dolari reprezentând pierderea venitului național și 2,9 miliarde de dolari ca urmare a zilelor de lucru pierdute. Raportul estimează că principalele costuri vor fi cele cu reconstruirea locuințelor, a liniilor pentru transportul energiei electrice și a infrastructurii, precum și acoperirea nevoilor de adăpost, pe termen scurt, mediu și lung, ale sutelor de mii de oameni care au rămas fără locuință.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anunțat că statul va finaliza reconstrucția caselor în decurs de un an iar Guvernul de la Ankara pregătește un program care va permite țării "să stea din nou în picioare."

Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii turcești lovite de cutremurul de săptămâna trecută, sau 15% din populația Turciei, și aceste 10 provincii sunt responsabile pentru aproape 10% din Produsul Intern Brut al Turciei.

Duminică, Mahmoud Mohieldin, director executiv în cadrul Fondului Monetar Internațional, a estimat că este puțin probabil ca impactul cutremurului din 6 februarie asupra PIB-ului Turciei să fie similar cu cel provocat de cutremurul din 1999 care a lovit centrul industrial din nord-vestul țării. Mohieldin a adăugat că, după impactul inițial care se va resimți pe parcursul următoarelor câteva luni, investițiile publice și private în reconstrucție ar putea impulsiona PIB-ul Turciei în viitor.

Cu toate acestea, atât economiștii cât și oficialii turci estimează că seismul ar urma să șteargă până la două puncte procentuale din creșterea economică a Turciei în acest an.

Înainte de seism, Guvernul de la Ankara prognoza o creștere economică de 5,5% pentru acest an, după un avans de 5% în 2022.

În vara acestui an în Turcia ar trebui să aibă loc alegeri prezidențiale și parlamentare și, potrivit analiștilor, acestea ar urma să fie cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Erdogan în cele două decenii de când este la putere.

O stare de urgență pe o perioadă de trei luni a fost declarată în cele 10 provincii devastate de cutremur iar Banca Centrală a Turciei a amânat plățile la anumite credite. La rândul său, Trezoreria turcă a declarat situație de forță majoră până la finele lunii iulie și a amânat plata taxelor pentru regiunea afectată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău