Cutremurele ar putea fi prezise. Descoperirea unei inginere din România

  • 26 Septembrie 2018 13:21
Cutremurele ar putea fi prezise. Descoperirea unei inginere din România

Prezicerea cutremurelor a fost mereu o preocupare majoră a omenirii. O ingineră din Marghita, România, Kovacs Erika Iuliana, susține că a descoperit o metodă sigură de prezicere a cutremurelor.

Cu câteva ore înainte de cutremure, când tensiunea acumulată între plăcile tectonice depășește o valoare critică, plăcile tectonice încep să vibreze și emit unde sonore, infrasunete cu frecvența între 4,5 – 5 Hz (Hertz). Aceste infrasunete se transmit pe sub pământ  și nu pot fi percepute de urechea umană, care aude numai sunete cu frecvența între 20 Hz – 20000 Hz, dar sunt percepute de diverse specii de animale, care au un comportament diferit înainte de un cutremur mare.
     
Intensitatea infrasunetelor seismice ( în W/m² ) și nivelul sunetului ( în dB – decibeli ) cresc odată cu tensiunea acumulată între plăcile tectonice. Intensitatea cutremurelor este direct proporțională cu intensitatea infrasunetelor preseismice și nivelul sunetului.  Cutremurele mari sunt precedate de infrasunete seismice de intensitate mare și cu nivelul sunetului mare. Prin crearea unei rețele care înregistrează infrasunetele preseismice se poate determina epicentrul viitorului cutremur și intensitatea lui. 

Cum infrasunetele preseismice se transmit pe sub pământ, nu sunt detectate de microbarometrele folosite de seismologi, deoarece microbarometrele monitorizează fluctuațiile infrasonice ale atmosferei. În momentul declanșării cutremurelor puternice, intensitatea infrasunetelor seismice crește brusc și atinge valori suficient de mari pentru ca infrasunetele să fie detectate și în atmosferă de către microbarometre, însă intervalul de timp pentru alertarea populației este foarte  scurt.

Senzorii trebuie amplasați sub pământ, această amplasare oferind posibilitatea detectării infrasunetelor preseismice cu câteva ore înainte de producerea cutremurelor. Numai în acest mod populația poate fi alertată la timp, evitând pierderile umane, a precizat pentru Rador Kovacs Erika Iuliana.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău