Cutremure Turcia și Siria: Emiratele Arabe Unite promit un ajutor de 100 de milioane de dolari

  • 08 Februarie 2023 08:20
Cutremure Turcia și Siria: Emiratele Arabe Unite promit un ajutor de 100 de milioane de dolari

Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei și în Siria, informează Agerpres.

Arabia Saudită, care a întrerupt relațiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunțat înființarea unui pod aerian pentru a ajuta populația din cele două țări afectată de seisme.

Președintele emiratez, șeicul Mohammed bin Zayed, a ordonat "mobilizarea a 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei afectați de cutremurele din Siria și Turcia", a anunțat agenția oficială de presă WAM. Jumătate din sumă va merge către populația afectată de seism din Siria, conform sursei citate.

Premierul EAU anunțase cu o zi înainte trimiterea unui ajutor umanitar de urgență, evaluat la 50 de milioane de dirhami (13,6 milioane de dolari).

Ministerul Apărării din EAU a anunțat trimiterea a șapte avioane cu ajutoare în cele două țări. Trei au ajuns deja în Turcia, iar două sunt destinate Siriei. Un prim zbor, care transporta zece tone de ajutor alimentar, a aterizat marți pe aeroportul din Damasc, potrivit agenției de știri SANA.

Regele Salman al Arabiei Saudite a solicitat organizației umanitare a regatului "să organizeze un pod aerian cu scopul de a oferi ajutor medical, alimentar și logistic pentru a atenua impactul cutremurului asupra populațiilor siriene și asupra Turciei", a declarat agenția de presă saudită SPA, fără a furniza alte detalii. A fost inițiată, de asemenea, o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta victimele din ambele țări.

Cutremurul puternic de luni ar putea afecta 23 de milioane de oameni, a declarat marți OMS, avertizând că "principalele nevoi nesatisfăcute ar putea fi în Siria pe termen imediat și mediu". Livrarea ajutoarelor internaționale în această țară devastată de război din 2011 și aflată sub sancțiuni internaționale este o bătaie de cap logistică și diplomatică pentru țările occidentale și ONG-uri.

În 2012, Arabia Saudită și EAU, împreună cu alte trei monarhii arabe din Golf - Kuweit, Bahrain și Qatar - au rupt relațiile cu regimul de la Damasc, acuzat că "își ucide poporul", și și-au oferit sprijinul opoziției și rebelilor.

EAU au fost prima monarhie din Golf care a redeschis ambasada la Damasc la sfârșitul anului 2018 și l-a primit în vizită pe președintele sirian Bashar al-Assad anul trecut.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume și cea mai mare economie din lumea arabă, și-a flexibilizat, la rândul său, poziția față de regimul sirian în ultimii ani, fără a merge însă la fel de departe ca vecinul său. Riadul s-a apropiat și de Turcia anul trecut, după trei ani și jumătate de tensiuni în relația bilaterală, generate de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la Istanbul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău