Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter produse în lume (cronologie 2022-2023)

  • 24 Aprilie 2023 13:57
Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter produse în lume (cronologie 2022-2023)

Un cutremur cu magnitudinea 7,1, revizuită de la 7,3 s-a produs la 24 aprilie 2023 în regiunea Insulelor Kermadec, în apropiere de Noua Zeelandă, la o adâncime de 10 kilometri, a anunțat Institutul american de seismologie (USGS). Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific a anunțat că riscul de tsunami provocat de cutremurul din regiunea Insulelor Kermadec a trecut, transmite Agerpres.

2023
21 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în nordul Mării Molucelor, în apropiere de Indonezia, la o adâncime de 10 kilometri.
14 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs în largul coastelor nord-estice ale insulei indoneziene Java la ora 9:55 GMT, la o adâncime de 594 de kilometri sub fundul mării, la 96 de kilometri distanță de orașul costier Tuban. Agenția indoneziană de meteorologie, climatologie și geofizică (BMKG) a estimat magnitudinea la 6,6 și o adâncime de 632 de kilometri. La rândul său, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), a indicat o magnitudine de 6,6 și o adâncime de 592 de kilometri.
2 aprilie - Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 a lovit nord-vestul Papua Noua Guinee, la 97 de kilometri de orașul de coastă Wewak, la o adâncime de 62,6 kilometri.

21 martie - Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în nordul Afganistanului, fiind resimțit puternic și în nordul Pakistanului vecin, la o adâncime de 194 kilometri, iar epicentrul său a fost localizat în lanțul muntos Hindukuș (Hindu Kush), lângă provincia Badakhshan, în nordul Afganistanului.
4 martie - Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în regiunea Insulele Kermadec din Noua Zeelandă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), la o adâncime de 152 de kilometri.
3 martie - Vanuatu, un stat insular din Pacific, a declarat stare de urgență, după ce a fost lovit simultan de un nou ciclon și de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo și la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry și a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

26 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a înregistrat în largul coastelor Papua Noua Guinee, la 29 de kilometri est-nord-est de orașul Kandrian, la o adâncime de 38,2 kilometri, fără să fie lansată alertă de tsunami.
23 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,8 grade pe scara Richter a lovit estul Tadjikistanului. Seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 20,5 kilometri.
20 februarie - Două seisme puternice (6,4 și 5,8) au zguduit din nou nordul Siriei și provincia turcă Hatay (sud), cea mai afectată de cutremurul din 6 februarie care a făcut peste 45.000 de morți în cele două țări. În Turcia au fost cel puțin trei morți, iar opt persoane au fost rănite de prăbușirea unor clădiri deja avariate. În Siria, 47 de persoane au fost rănite la Alep, prinse într-o mișcare de panică în timp ce încercau să fugă.
17 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în insulele Tanimbar din Indonezia, în provincia Maluku, la o adâncime de 97 de kilometri.
16 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în Filipine, în largul insulei Masbate din centrul arhipelagului, la o adâncime de 20 kilometri, fără a fi raportate imediat victime sau pagube majore.
15 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în centrul Filipinelor, în largul insulei Masbate, la o adâncime de 20 kilometri. Nu a existat nicio alertă de tsunami.
6 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit sudul Turciei, în apropiere de orașul Gaziantep. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS. Peste 50.000 de persoane au murit în Turcia și Siria, potrivit unui bilanț revizuit la sfârșitul lunii februarie. În Siria, numărul morților a ajuns la 5.951. Acestea au fost cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia și Siria în aproape un secol. În Turcia a fost decretat doliu național timp de șapte zile.
1 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs pe insula Mindanao din Filipine.

30 ianuarie - Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură din nord-vestul Chinei. Epicentrul seismului a fost situat într-o zonă nepopulată, la o distanță de circa 105 kilometri de cel mai apropiat oraș, Alaer.
26 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Insulelor Kermadec, un arhipelag situat în nordul Noii Zeelande, fără ca autoritățile să raporteze pagube materiale ori victime sau să emită o alertă de tsunami.
18 ianuarie - Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 s-a produs în largul provinciei indoneziene Sulawesi de Nord, dar nu a existat vreun risc de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 64 de kilometri, la 141 kilometri sud-est de orașul Melonguane și a fost resimțit și în Insulele Moluce.
9 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 7,7 s-a produs în regiunea Tanimbar din Indonesia, la o adâncime de 97 de kilometri.

2022
3 decembrie - Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în provincia Java de Vest din Indonezia, la o adâncime de 118 kilometri.

22 noiembrie - Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs în largul coastelor statului mexican Baja California.
21 noiembrie - Deși cu o magnitudine sub 6 grade (5,6), un cutremur de mică adâncime produs în cea mai populată provincie din Indonezia, Java de Vest, s-a soldat cu 602 de victime. Seismul s-a produs în orașul Cianjur, situat în provincia cea mai populară din Indonezia, Java de Vest, iar cele mai multe dintre victime au murit în urma prăbușirii clădirilor sau a unor alunecări de teren.
11 noiembrie - Un seism cu magnitudinea 7,3 s-a produs în Oceanul Pacific la circa 207 kilometri est de orașul Neiafu, în Tonga, la o adâncime de 10 kilometri.
9 noiembrie - Trei seisme care au avut magnitudini de peste 6,6 au fost înregistrate, în mai puțin de o oră, la sud de Insulele Fiji din Oceanul Pacific, fiecare dintre ele producându-se la o adâncime de aproximativ 600 de kilometri. Primul cutremur a avut magnitudinea 6,8, al doilea a avut magnitudinea 7, iar cel de-al treilea seism a fost de 6,6.
4 noiembrie - Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea Golfului California din Mexic, nefiind raportate victime sau pagube materiale.
2 noiembrie - Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în regiunea Insulelor Sandwich de Sud, la o adâncime de 10 kilometri.

25 octombrie - Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în nordul Filipine. Seismul a fost resimțit până în capitala Manila, situată la o distanță de peste 330 de kilometri înspre sud. Sute de replici seismice au fost înregistrate după cutremurul principal. Conform estimărilor din 28 octombrie 2022, seismul a lăsat în urma 84 de răniți și a afectat aproximativ 147.000 de persoane. Un total de 4.670 de locuințe au fost avariate în timpul seismului. Pagubele la nivelul infrastructurii au fost estimate la aproximativ 81,9 milioane de pesos filipinezi (1,4 milioane de euro) în regiunile Ilocos, Valle de Cagayan si Cordillera.
20 octombrie - Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul coastelor sudice din Panama, la o adâncime de 10 kilometri, în Oceanul Pacific, la o distanță de 62 de kilometri de Boca Chica, o mică localitate costieră. Seismul a fost resimțit în unele regiuni ale capitalei țării din America Centrală, Ciudad de Panama.
16 octombrie - Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,3 s-a produs în largul regiunilor costiere ale Americii Centrale, în largul Oceanului Pacific, la o adâncime de aproximativ 11 kilometri.
1 octombrie - O persoană a murit și mai multe au fost rănite, după ce un seism cu magnitudinea 6 a lovit provincia indoneziană Sumatra de Nord, la o adâncime de 10 km, având epicentrul la 15 kilometri nord-vest de districtul North Tapanuli. 9 persoane au fost rănite în urma producerii seismului, care a fost resimțit în câteva orașe și a determinat locuitorii să fugă din case. 5 case au fost avariate și au fost înregistrate 53 de replici.

22 septembrie - Un cutremur produs în centrul Mexicului, de 6,5 grade, a fost, de fapt, o replică după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care a zguduit țara la 19 septembrie 2022. 2 persoane au murit. Seismul a avut epicentrul la 81 de kilometri sud de orașul Coalcoman, în statul Michoacan, unde s-a produs și cutremurul de 7,7 grade.
19 septembrie - Un seism cu magnitudinea preliminară 7,7 s-a produs în largul localității La Placita de Morelos din vestul Mexicului, în statul Michoacan, 2 persoane fiind ucise.
14 septembrie - Un seism de magnitudine 7.0 s-a produs în Oceanul Pacific la sud-est de Insulele Loialității, Noua Caledonie, la adâncimea de 141 kilometri.
18 septembrie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs într-o zonă puțin populată din sud-estul Taiwanului. A fost emisă avertizare de tsunami, înregistrându-se cel puțin un mort și mai mulți răniți.
11 septembrie - Cel puțin 7 persoane și-au pierdut viața în urma seismului cu magnitudinea 7,6 care a lovit Papua Noua Guinee. În urma cutremurului, s-au mai înregistrat răniți și avarii la locuințe și elemente de infrastructură.
5 septembrie - Bilanțul seismului de 6,8, care s-a produs în sud-vestul Chinei, a urcat, la 8 septembrie, la 82 de morți.

29 august - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în largul coastelor vestice ale insulei indoneziene Sumatra, în largul insulelor Mentawai, situate la circa 150 de kilometri de coasta de vest a Sumatrei.
23 august - Un seism cu magnitudinea 6, fără victime a fost înregistrat în largul coastelor sudice ale Insulei Sumatra, situată în vestul Indoneziei, la o distanță de aproape 50 de kilometri de coastele provinciilor Bengkulu, Sumatra de Sud și Lampung.

27 iulie - Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în nordul Filipinelor, și a provocat alunecări de teren în această zonă muntoasă care au dus la moartea a 11 persoane și la sute de răniți.
2 iulie - Cel puțin 5 persoane și-au pierdut viața în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter produs în sudul Iranului, într-o zonă situată la 100 de kilometri sud-vest de portul Bandar Abbas.

22 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în sud-estul Afganistanului, la 44 kilometri de orașul Khost, la o adâncime de 51 kilometri, provocând moartea a peste 1.000 de persoane în estul țării.
20 iunie - Un seism cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter s-a produs în estul Taiwanului, la o adâncime de de 6,8 kilometri.
1 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în sud-vestul Chinei, la 17 kilometri adâncime. Seismul a avut loc în districtul Lushan, situat în provincia Sichuan (sud-vestul).

26 mai - Un seism cu magnitudinea 7,2 a zguduit sudul statului Peru, fără să fie înregistrate pagube materiale sau victime și având epicentrul în apropierea orașului Azangaro, din vecinătatea lacului Titicaca, și la o adâncime de circa 200 de kilometri.
21 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la nord de arhipelagul norvegian Svalbard. Seismul a avut loc la o adâncime de 2 kilometri.
19 mai - Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în proximitatea Insulei Macquarie din sudul Oceanului Pacific, la o adâncime de 29,3 kilometri.
10 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la aproximativ 200 de kilometri de Papua Noua Guinee, în Marea Bismarck. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri și nu au fost raportate pagube.
9 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zdruncinat, pentru scurt timp, clădirile din capitala Taiwanului, Taipei, nefiind semnalate pagube.
5 mai - Un cutremur cu o magnitudine preliminară de 6, produs în largul Filipine, a fost resimțit în provincia Davao Oriental din sudul țării.

21 aprilie - Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în apropiere de coasta Nicaragua, la o adâncime de 5 kilometri.

31 martie - Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în estul arhipelagului Noua Caledonie. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie.
22 martie - Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în zona Dorsala Atlantică, situată între Oceanul Atlantic de Nord și Oceanul Atlantic de Sud, la ora 16:35:08 GMT, cu epicentrul la o adâncime de 10 kilometri. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea 6,6 grade s-a produs în apropiere de orașul Taitung din sud-estul Taiwanului, la o adâncime de 30,6 kilometri, fiind resimțit în clădirile din capitala Taipei.
16 martie 2022 - Un seism cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs în Japonia, fiind emisă o alertă de tsunami pe coasta de nord-est a țării. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima. 4 persoane au murit și alte peste 100 au fost rănite. Un tren de mare viteză a deraiat la nord de orașul Fukushima, fără a produce victime, din cauza seismului care a provocat crăpături pe autostrăzi și a răsturnat vitrinele din magazine. Seismul a afectat, în principal, prefecturile Fukushima și Miyagi din nord-estul Japoniei.

14 ianuarie - Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul insulei Java din Indonezia și a făcut să se clatine clădirile înalte din capitala țării, Jakarta.

Locuitorii din Jakarta au fost cuprinși de panică și și-au părăsit locuințele în mare grabă, însă autoritățile locale nu au raportat victime omenești și nici pagube materiale.
3 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a Taiwanului, seismul fiind resimțit în capitala Taipei. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Cutremurul s-a produs la o adâncime mică, de 19 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de orașul Hualien, pe coasta de est a insulei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău