Cutremur puternic în Turcia. Cel puțin 21 persoane au murit și peste o mie au fost rănite

  • 25 Ianuarie 2020 10:01
Cutremur puternic în Turcia. Cel puțin 21 persoane au murit și peste o mie au fost rănite

Cel puțin 21 persoane au murit, peste o mie au fost rănite și mai multe clădiri s-au prăbușit vineri seară în urma unui puternic seism produs în estul Turciei, care s-a resimțit și în unele state vecine, informează sâmbătă DPA care citează Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență (AFAD).

Cutremurul cu magnitudinea 6,8 s-a produs vineri seară la ora locală 20:55 (17:55 GMT) în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 kilometri de capitala Ankara. Seismul major a fost urmat de zeci de replici.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că echipele de intervenție caută 30 de persoane date dispărute în urma cutremurului.

Postul național TRT a prezentat imagini cu zeci de lucrători din cadrul echipelor de intervenție care săpau în zori cu lopețile în zona unei clădiri parțial prăbușită din Elazig. Ferestrele erau sparte, iar balcoanele de la cel puțin patru etaje se prăbușiseră.

Media de stat din Siria și Iran au relatat că seismul a fost resimțit în ambele state. De asemenea, potrivit media locale din Liban, cutremurul a fost simțit și în orașele Beirut și Tripoli.

Soylu a descris situația drept un incident de ''Nivelul 3'', conform planului național de reacție în situații de urgență, solicitând un răspuns la nivel național, dar nefiind necesar ajutor internațional. El a spus că Turcia, țară cu risc seismic ridicat, și-a învățat lecția din dezastrele anterioare, ceea ce a contribuit la gestionarea situației după cutremurul de vineri. Mai multe drone au fost desfășurate în cadrul operațiunilor de căutare și pentru a facilita comunicarea între provincii, notează Reuters.

AFAD a avertizat locuitorii să nu se întoarcă în clădirile avariate din cauza riscului de replici seismice. Potrivit autorității, au fost trimise paturi, pături și corturi în regiunile în care unele persoane au fost adăpostite în săli de sport.

 Semiluna Roșie turcă a trimis echipe de salvare în zonele lovite de cutremur și ministrul apărării turc Hulusi Akar a declarat că armata este gata să ajute dacă este necesar, a raportat Anadolu.


Pe social media, mulți oameni și-au exprimat șocul, printre aceștia Joseph Borrell, șeful politicii externe a UE, precum și fotbalistul Mesut Oezil, care s-a născut în Germania din părinți turci.

Turcia este în special predispusă la cutremure. Unul dintre cele mai mortale s-a produs în 1999 și a avut magnitudinea de 7,6. La acel moment, epicentrul a fost în Golcuk la sud-est de Istanbul. S-au înregistrat peste 17.000 de morți și circa 500.000 de sinistrați.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău