CUTREMUR în Afganistan. Talibanii promit ajutor sinistraților

  • 27 Octombrie 2015 11:37
CUTREMUR în Afganistan. Talibanii promit ajutor sinistraților

Talibanii afgani au îndemnat marți organizațiile umanitare să ajute persoanele sinistrate în urma seismului care a lovit în urmă cu o zi nord-estul și estul Afganistanului, făcând apel la insurgenți să contribuie la acest efort, scrie Agerpres.

Cel puțin 76 de persoane și-au pierdut viața în Afganistan în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 grade, produs luni, potrivit unui nou bilanț dat publicității de șeful executivului afgan Abdullah Abdullah.

Epicentrul și provinciile cele mai afectate de această catastrofă naturală sunt tocmai regiunile unde talibanii au o prezență puternică și luptă fără încetare împotriva trupelor guvernamentale.

Astfel, provincia izolată Badakhshan (nord-est) este 'cea mai afectată' de cutremur, după cum estimează Wais Barmak, directorul agenției afgane pentru situații de urgență. Provincia a devenit unul din fiefurile insurecției islamiste din ultimele luni. Provinciile Kunar și Nangarhar, de asemenea puternic afectate de seism, sunt și ele vechi bastioane ale insurecției talibane, la frontiera cu Pakistanul.

Prezența talibanilor în aceste zone a făcut ca unele organizații neguvernamentale să aibă temeri că accesul la sinistrați ar putea fi restricționat de lipsa de informații privind siguranța angajaților lor.'Nu avem pe nimeni la fața locului pentru a ne oferi detalii cu privire la situația de securitate', își exprimă regretul un responsabil al unei organizații neguvernamentale.

Dar într-un mesaj postat pe site-ul lor internet, talibanii își invită 'compatrioții să manifeste bunăvoință, iar organizațiile de caritate să nu-și precupețească eforturile pentru a furniza alimente și material medical sinistraților'. Între altele, 'mujahedinii trebuie să ofere un sprijin necondiționat victimelor și să faciliteze activitatea organizațiilor de caritate', se menționează în apelul talibanilor.

Aceste ordine sunt în conformitate cu instrucțiunile liderului talibanilor, mollahul Akhtar Mansur, care, într-un mesaj difuzat în septembrie, cerea insurgenților 'să faciliteze' activitatea 'dezinteresată' a organizațiilor neguvernamentale pe teritoriul Afganistanului.

În urma seismului de luni, circa 4.000 de case au fost afectate parțial sau în totalitate, a indicat premierul Abdullah, subliniind că majoritatea populației afectate de cutremur trăiește în zone montane, unde temperaturile scad îngrijorător pe timpul nopții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău