Cutremur de proporții în Alaska, soldat cu pagube materiale și răniți

  • 01 Decembrie 2018 12:13
Cutremur de proporții în Alaska, soldat cu pagube materiale și răniți

Drumuri distruse, clădiri fisurate, geamuri sparte, rafturi și dulapuri golite de conținut, acesta este peisajul în urma puternicului cutremur, cu magnitudinea 7, care a zguduit vineri sudul statului american Alaska și a provocat panică în orașul Anchorage, relatează sâmbătă AFP.

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a lansat o avertizare de tsunami în urma cutremurului produs vineri, la ora 17,28 GMT, la 13 kilometri de Anchorage, localitatea cea mai mare din Alaska, unde trăiesc circa 300.000 de persoane. Alerta a fost ridică la scurt timp.

"A fost mult zgomot când s-a întâmplat. Era clar ca era ceva mult mai puternic decât de obicei", a declarat primarul orașului Anchorage, Ethan Berkowitz, citat de CNN.

În urma seismului nu au fost raportate decese, însă mai mulți răniți, dintre care o persoană aflată în stare gravă, au fost transportați la spitale, conform mass-media americană.

Poliția din Anchorage a raportat "daune importante la nivelul infrastructurii". "Numeroase locuințe și clădiri sunt deteriorate. Multe drumuri și poduri sunt întrerupte. Nu plecați la drum dacă puteți evita acest lucru", a recomandat poliția din Anchorage, care a anunțat ulterior redeschiderea unor autostrăzi importante.

Conform datelor publicate de USGS, cutremurul a avut loc la ora locală 8:29 (17:29 GMT), la 41 kilometri adâncime. Seismul a fost urmat de zeci de replici pe tot parcursul zilei de vineri.

Președintele american Donald Trump a aprobat starea de urgență pentru Alaska și a ordonat acordarea unui ajutor în acest stat.

În imaginile de pe rețelele de socializare sau în cele prezentate de televiziuni pot fi văzute secțiuni de drumuri prăbușite și clădiri crăpate, în timp ce pe Twitter numeroși locuitori au publicat fotografii cu magazinele răvășite de seism.

Fostul guvernator al statului Alaska, Sarah Palin, a declarat pe Twitter că "familia ei este teafără", însă "nu este acasă".

Serviciile de intervenție s-au temut, în principal, de accidentele și incendiile care ar fi putut fi provocate de liniile de electricitate căzute la sol sau de conductele de gaze fisurate.

Vineri seară circa 10.000 de clienți erau în continuare privați de energie electrică în Anchorage.

Cutremurul a fost resimțit violent de populație, din fericire obișnuită cu seismele, în general de intensitate mai mică. Locuitorii s-au refugiat sub birouri și în spațiile deschise, așa cum se recomandă în astfel de situații.

"Cutremurul a fost suficient de puternic pentru a arunca obiectele de pe rafturi și a făcut casele din regiune să se clatine", a scris Anchorage Daily News.

Traficul aerian de la Aeroportul Anchorage a fost suspendat pentru câteva ore pentru evaluarea daunelor.

Oleoductul care traversează Alaska a fost, de asemenea, închis ca măsură de precauție, însă a fost repus în funcțiune după șapte ore.

Instituțiile de învățământ și-au suspendat activitatea, iar unii elevi au fost evacuați.

La 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9,2, cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite și în lume, a lovit regiunea Anchorage. Seismul a durat mai multe minute și a provocat un tsunami distrugător pe toată coasta de vest a Americii, lăsând în urmă aproximativ 130 de victime, amintește AFP, preluat de Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău