Curtea Supremă de Justiție i-a dat câștig de cauză lui Sergiu Sîrbu. Fostul deputat transfug își va păstra averea de peste 1,9 milioane de lei

  • 14 August 2022 11:42
Curtea Supremă de Justiție i-a dat câștig de cauză lui Sergiu Sîrbu. Fostul deputat transfug își va păstra averea de peste 1,9 milioane de lei

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a dat câștig de cauză fostului deputat transfug, Sergiu Sîrbu, în litigiul cu Autoritatea Națională de Integritate (ANI) care ar fi constatat prezența unei averi nejustificate, în mărime de peste 1,9 milioane de lei pe numele acestuia. La fel a fost respinsă și solicitarea ANI de confiscare a banilor.

Dosarul a ajuns la CSJ după ce Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă cererea în care Autoritatea Națională de Integritate solicita confiscarea „averii nejustificate” a lui Sîrbu.

Amintim că în actul de constatare emis de ANI se menționa despre prezența unei diferențe substanțiale între veniturile și cheltuielile deputatului, stabilită pentru anii 2016-2019, pe durata exercutării funcției de demnitate publică, cee aproape 2 milioane de lei fiind păstrați în conturi deschise în instituțiile financiare din Republica Moldova. Mai mult Autoritatea Națională de Integritate a constatat că fostul deputat ar fi introdus mai multe date incomplete și eronate în declarațiile sale de venit.

În 2021 ZdG.md scria că în ultimii doi ani, familia lui Sergiu Sîrbu a avut venituri cumulate de circa 820 de mii de lei și donații de 20 de mii de euro. Pe lângă averea dobândită în 2020, familia deputatului mai are în proprietate două apartamente, estimate la 1,2 milioane de lei. În 2021, acesta a primit drept donație două automobile a căror valoare totală se ridică la 1 milion de lei. Mașinile erau deținute anterior în posesie de soții Sîrbu.

În 2019, pe numele lui Sîrbu a fost pornită o cauză penală, acesta fiind bănuit de corupere activă în privința unui deputat comunist pentru a părăsi formațiunea. Ulterior, dosarul a fost clasat.

Numele lui Sîrbu figurează și într-un dosar pentru îmbogățire ilicită. El a fost reținut la 2 februarie curent, în dosarul celor 13 foști deputați transfugi.

Pe lângă suspiciunile de îmbogățire ilicită, Sergiu Sîrbu este bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmau să le întreprindă procurorii anticorupție.

După mai multe luni în care s-a aflat în arest la domiciliu, la 19 iulie curent, fostul deputat a fost liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 de zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău