Curtea Supremă de Justiție a respins recursul în anulare în dosarul Filat

  • 12 Decembrie 2017 15:37
Curtea Supremă de Justiție a respins recursul în anulare în dosarul Filat

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de ex-premierul Vladimir Filat. Acest lucru înseamnă că fostul demnitar, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupție pasivă și trafic de influență, a epuizat toate căile naționale de atac și că următoarea instanță la care pot să se adreseze avocații este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

CSJ s-a pronunțat  pentru „inadmisibilitatea recursurilor în anulare declarate, ca fiind vădit neîntemeiate”. Decizia integrală urmează a fi citită la 28 decembrie, scrie Ziarul de Gardă.

Cu o zi înainte de pronunțarea deciziei CSJ, avocatul Igor Popa declara într-un interviu pentru ZdG că „recursul în anulare este o cale extraordinară de atac și dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise până la acest moment în dosarul Filat”. Igor Popa a precizat că în cazul în care recursul va fi respins, „Filat își va găsi dreptatea la CtEDO”.

„E regretabil că până la examinarea cauzei la CtEDO, Vlad Filat va fi izolat. Cine va purta răspundere pentru umilința și execuția publică la care a fost supus? În prezent, există prevederi care propun sancționarea magistraților pentru condamnarea R. Moldova la CtEDO. Vă rog să îmi spuneți, până acum, câți judecători au fost trași la răspundere? Eu cred că vom trăi și vremuri când magistrații care comit ilegalități vor fi pedepsiți pentru injustiția pe care o înfăptuiesc și vor răspunde pentru faptele comise.

Să știți că dosarul Filat are multe în comun cu dosarul de condamnare a fostului premier georgian, Vano Mirabișvili. CtEDO a constatat recent că fostul premier georgian a fost arestat la comandă politică, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Și noi am invocat în plângerea lui Vlad Filat la CtEDO încălcarea art. 18 din Convenție raportat la încălcarea tuturor celorlalte drepturi prevăzute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 și art. 3 din Protocolul nr. 1”, a declarat avocatul Igor Popa în interviul pentru ZdG.

Avocatul a menționat că până în prezent apărarea a înregistrat la CtEDO două cereri. „La prima cerere depusă în decembrie 2015 de dl Filat, Curtea ne-a invitat să completăm plângerea cu orice alte evenimente care s-au întâmplat și sunt pertinente pentru examinarea cauzei. Ulterior, am mai formulat o cerere de informare suplimentară. Ce ține de cea de-a două cerere, am fost informați că a fost recepționată”, a precizat apărătorul lui Filat, care a adăugat că va comunica Curții Europene decizia CSJ de astăzi prin intermediul unei cereri suplimentare.

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență de un complet de judecători ai Judecătoriei Buiucani, din care au făcut parte magistrații Galina Moscalciuc, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari. Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru de la CA Chișinău au hotărât să mențină condamnarea fostului premier. La 22 februarie 2017, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș  de la CSJ au examinat recursul avocaților lui Filat și l-au respins drept inadmisibil.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău