Curtea Penală Internațională își va axa ancheta din Afganistan asupra talibanilor și a Statului Islamic (procuror-șef)

  • 27 Septembrie 2021 16:09
Curtea Penală Internațională își va axa ancheta din Afganistan asupra talibanilor și a Statului Islamic (procuror-șef)

Curtea Penală Internațională (CPI) își va axa ancheta asupra talibanilor și a grupării Statul Islamic în Afganistan (SI-K), "excluzând dintre priorități" examinarea presupuselor crime comise de soldați americani, a declarat luni noul său procuror-șef, Karim Khan, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Pentru că "nu se mai pot aștepta anchete locale autentice și eficace" după preluarea puterii de către talibani, procurorul le-a cerut magistraților CPI să își axeze ancheta asupra talibanilor și a SI-K și "să nu mai dea prioritate" crimelor de care sunt suspectate forțele americane care s-au retras din țară.

"Evoluția recentă a situației politice din Afganistan și schimbarea de regim prin care a trecut țara au avut urmări profunde", a precizat Khan într-un comunicat.

"La capătul unei analize minuțioase, am tras concluzia că, date fiind circumstanțele actuale, perspectiva de a vedea că autoritățile naționale desfășoară anchete veritabile (...) a dispărut", a adăugat el.

Khan le-a cerut judecătorilor "să ia o decizie cât mai curând posibil" pentru a putea relua ancheta, suspendată anul trecut la solicitarea guvernului aflat atunci la putere la Kabul, care voia să își desfășoare propria investigație.

Deschiderea unei anchete a CPI în Afganistan, în special asupra unor presupuse crime comise de soldați americani, a determinat administrația fostului președinte american Donald Trump să impună sancțiuni predecesoarei lui Khan, Fatou Bensouda.

Din cauza "resurselor limitate" ale CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai mari atrocități din lume, Khan a decis să stabilească priorități în Afganistan.

"Prin urmare, am decis să axez anchetele biroului meu în Afganistan asupra crimelor care ar fi fost comise de talibani și de Statul Islamic din provincia Khorasan, în detrimentul altor aspecte ale anchetei", a explicat el, invocând "gravitatea, amploarea și natura crimelor care ar fi fost comise sau pe care le-ar comite talibanii și Statul Islamic".

Procurorul-șef al CPI a menționat în mod specific atacul sângeros de la 26 august asupra aeroportului din Kabul, revendicat de SI-K și în cursul căruia au fost uciși 13 militari americani și peste 100 de civili afgani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău