Curtea Internațională de Justiție autorizează Iranul să recupereze două miliarde de dolari din activele înghețate de SUA

  • 14 Februarie 2019 09:43
Curtea Internațională de Justiție autorizează Iranul să recupereze două miliarde de dolari din activele înghețate de SUA

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a acceptat miercuri cererea Iranului de a recupera aproape două miliarde de dolari din SUA, care doresc ca fondurile să ajungă la victimele atacurilor atribuite Teheranului, relatează AFP, informează Agerpres.

Judecătorii au refuzat cererea SUA de a obține o respingere a cererii iraniene. Washingtonul a susținut că Iranul are "mâinile murdare" având în vedere presupusele sale legături cu terorismul și că CIJ nu este competentă în acest caz.

Dar Curtea, cu sediul la Haga, a respins apelurile Statelor Unite și a declarat că este pe deplin competentă să se pronunțe asupra acestui caz care ar putea duce la o recrudescență a tensiunilor între cele două țări, care nu mai au relații diplomatice din 1980.

''Curtea, în unanimitate, respinge prima obiecție preliminară de incompetență ridicată de Statele Unite ale Americii'', a declarat judecătorul Abdulqawi Ahmed Yusuf după citirea hotărârii CIJ.

În viitoarele audieri plenare, a căror dată nu a fost încă stabilită, CIJ va analiza dacă Teheranul poate recupera efectiv cele două miliarde de dolari înghețați în Statele Unite.

Republica Islamică a inițiat procedura împotriva Statelor Unite la CIJ în iunie 2016 pentru a obține deblocarea fondurilor sale, procedură care a fost autorizată de Curtea Supremă a SUA în aprilie 2016. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău