Curtea Europeană de Justiție: Angajatorii le pot interzice angajaților purtarea de simboluri religioase la locul de muncă

  • 14 Martie 2017 17:19
Curtea Europeană de Justiție: Angajatorii le pot interzice angajaților purtarea de simboluri religioase la locul de muncă

Curtea Europeană de Justiție a decis marți că angajatorii le pot interzice angajaților purtarea vălului islamic și a altor simboluri religioase.

Interdicția privind ”purtarea vizibilă a oricărui semn politic, filosofic sau religios” trebuie să se bazeze pe un regulament intern al companiei care să impună ”tuturor angajaților să se îmbrace neutru”, susține CEJ, potrivit BBC News.

Aceasta este prima decizie a instanței privind purtarea vălului islamic la locul de muncă și nu se poate baza pe eventuale cerințe ale clienților.

Curtea s-a pronunțat la sesizarea celor mai înalte instanțe din Franța și Belgia, după ce două femei musulmane din aceste țări au fost concediate pentru că au refuzat să își dea jos vălul la locul de muncă, relatează Digi24. 

Cele două femei musulmane care au formulat plângerea lucrau pentru companii private. Ambele obișnuiau să poarte hijab (vălul islamic care acoperă părul și pieptul nu și chipul femeii) la locul de muncă și în ambele cazuri angajatorul a considerat că acest lucru intră în conflict cu politica de neutralitate a organizației. După ce au refuzat să își dea jos vălul la muncă, au fost concediate. 

Decizia este una cu miză importantă, deoarece nu există o politică comună la nivel european cu privire la vălul islamic în toate formele sale, de la hijab, la burka (care acoperă tot corpul), până la niqab (care lasă doar ochii femeii la vedere).

Problematica vălului face parte dintr-o dezbatere mai largă cu privire la multiculturalism în Europa, iar mai multe state europene, precum Franța, Belgia, Olanda, Italia sau Spania au interzis purtarea niqab-ului și a burkăi (care includ vălul integral) în public sau în cadrul instituțiilor publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău