Curtea de Conturi Europeană sesizează deficiențele în prevenirea conflictelor de interese în cazul angajaților agențiilor UE

  • 27 Octombrie 2022 18:40
Curtea de Conturi Europeană sesizează deficiențele în prevenirea conflictelor de interese în cazul angajaților agențiilor UE

Curtea de Conturi Europeană (ECA) a criticat joi eșecul agențiilor Uniunii Europene de a preveni practica așa-numită a ''ușilor rotative'' (revolving doors), prin care unii oficiali europeni, după ce părăsesc posturile din cadrul acestor agenții, se angajează în sectorul privat pe posturi ce au legătură cu activitatea lor anterioară, de aici rezultând o situație de posibile conflicte de interese, relatează Agerpres.

UE are peste 40 de agenții specializate în domenii precum asigurări, bănci, medicină, controlul frontierelor etc. Aceste agenții aveau anul trecut în total circa 14.500 de angajați, respectiv circa 17% din totalul funcționarilor europeni, iar bugetele lor însumate depășesc patru miliarde de euro.

''Regulile europene stabilesc foarte puține obligații pentru organismele UE cu privire la monitorizarea actualului și fostului lor personal în privința condițiilor (practicii) ''revolving doors'''', se arată într-un raport al ECA.

''Pe de altă parte, agențiile UE - mai ales cele cu puteri de reglementare și legături cu industriile - sunt în mod special expuse riscului'', întrucât firme de lobby și sectoare ale mediului de afaceri caută să angajeze oficiali care au contacte și informații privilegiate, fiind astfel pusă sub semnul întrebării integritatea politicilor și cheltuielilor europene, mai sesizează Curtea de Conturi Europeană.

Aceasta constată de asemenea că numai nouă agenții ale UE au anumite reguli interne referitoare la practica de ''revolving doors'', în cazul celorlalte existând un ''vid legislativ'', iar pe ansamblul agențiilor UE nu există reguli uniforme la acest capitol, spre deosebire de cazul Comisiei Europene.

Însă deși Comisia are astfel de reguli, ele nu au împiedicat apariția unor situații de potențiale conflicte de interese, cum a fost cel al fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care după ce a părăsit acest post s-a angajat la banca Goldman Sachs, ori cel al fostei comisare europene pentru concurență, Neelie Kroes, acuzată de activități de lobby pentru compania Uber.

''De fiecare dacă când se întâmplă, reputația UE este afectată'', subliniază ombudsmanul european, Emily O'Reilly, care a amintit în acest sens că euroscepticii au exploatat cazul Barroso în campania pentru Brexit.

Potrivit unui raport întocmit în 2017 de Transparency International, aproximativ jumătate dintre comisarii europeni de până atunci și o treime dintre europarlamentari au lucrat după terminarea mandatului lor pentru entități de lobby din cadrul UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău