Curtea de Apel menține refuzul CEC de a înregistra Blocul Electoral „Victorie”
-
22 August 2024 10:50
Curtea de Apel Chișinău menține hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care a fost refuzată înregistrarea blocului electoral „Victorie-Победа”. Hotărârea poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în trei zile de la pronunțare, transmite IPN.
Deputata Marina Tauber a declarat că hotărârea Curții de Apel va fi cu siguranță contestată. Potrivit ei, este „un act de banditism deschis, iar această clădire a confirmat a câta oară că slujește Maiei Sandu”. Parlamentara insistă că la depunerea actelor pentru înregistrarea blocului nu au fost neconformități. „Se tem de Ilan Șor și echipa sa. Noi oricum vom participa (la alegeri)”, a mai spus Marina Tauber.
Comisia Electorală Centrală a refuzat pe 7 august înregistrarea blocului electoral „Victorie - Победа” pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republici Moldova din 20 octombrie. Comisia a punctat că persoana desemnată să reprezinte blocul trebuie să aibă capacitatea de a asigura realizarea drepturilor și obligațiilor concurentului electoral, în caz contrar drepturile electorale pentru realizarea cărora acest bloc este creat devin iluzorii. Odată ce persoana desemnată de bloc este introdusă în listele restrictive internaționale, acesteia îi sunt aplicabile restricțiile stabilite de Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, care în mod implicit lipsesc persoana respectivă de posibilitatea să gestioneze liber fondurile financiare.
De asemenea, CEC a precizat că denumirea blocului electoral nu poate fi identică cu denumirea altor concurenți electorali sau cu denumirea partidelor (inclusiv declarate neconstituționale). Nu se admite identitatea sau similitudinea elementelor de identificare ale concurenților electorali.
Din bloc urma să facă parte Partidul Politic Partidul „Renaștere”, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „Șansă” și Partidul Politic ,,Victorie”. Reprezentanții acestor formațiuni au declarat că decizia Comisiei Electorale Centrale de a refuza înregistrarea blocului este politică și reprezintă o comandă „venită de sus”. Potrivit lor, guvernarea încearcă cu orice preț să nu admită participarea echipei lui Ilan Șor la prezidențiale și la referendum. Între timp, în baza deciziei Judecătoriei Bălți, a fost restricționată activitatea Partidului „Șansă” pentru o perioadă de 3 luni.