Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe privind arestul lui Renato Usatîi

  • 12 Noiembrie 2018 15:17
Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe privind arestul lui Renato Usatîi

Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea instanței primare privind arestul președintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

Potrivit agenției INFOTAG, el a subliniat că instanța a ignorat atât opinia Interpol, cât și argumentele pe baza cărora avocații au construit linia de apărare.

"Audierile la care a fost examinată anularea mandatului de arest al lui Usatîi au durat aproape un an. O perioadă atât de lungă a fost parțial determinată de neglijența procurorilor. Ei au preferat pur și simplu să ignore audierile, să nu vină la ședințe. Drept urmare, mai mulți dintre ei au fost amendați pentru lipsa de respect față de instanță. Dar tendința generală din tot acest timp este tergiversarea audierilor", presupune Istrate.

El a reamintit că decizia instanței primare a fost luată în septembrie.

"Atunci noi am subliniat în cadrul audierilor că instanța a ignorat constatarea Interpolului privind caracterul politic al cauzei împotriva liderului PN, precum și numeroase mărturii ale celor care figurează în dosar. De exemplu, în noiembrie 2017, asasinul Vitalie Proca a recunoscut că a fost executorul tentativei de asasinare a bancherului Gherman Gorbunțov. Au existat, de asemenea, o serie de mărturii care nu au fost luat în considerare nici de instanța primară, nici de Curtea de Apel", a subliniat avocatul.

Potrivit acestuia, plângerea privind nelegalitatea mandatului privind arestarea preventivă a lui Renato Usatîi se află deja la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

"Nu ne mai rămâne decât să așteptăm decizia motivantă a Curții de Apel și să completăm cu aceasta cererea depusă la CEDO", a spus Istrate.

În august 2016, Renato Usatîi a plecat la Moscova, promițând periodic susținătorilor săi că va reveni în R.Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău