Curtea Constituțională va examina sesizarea Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”

  • 09 Mai 2023 12:01
Curtea Constituțională va examina sesizarea Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”

Curtea Constituțională se întrunește mâine, 10 mai, în ședință publică, în care va examina constituționalitatea Partidului Șor, la sesizarea Guvernului Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Amintim că toamna trecută Executivul a cerut Curții să se expună asupra legalității Partidului  Șor. Solicitarea a fost formulată în contextul în care acest partid era acuzat că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova, fiind finanțat din exterior  și sprijinit de către serviciile secrete rusești. Liderul formațiunii Șor, Ilan Șor, a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite, pentru acțiuni de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse și de destabilizare a situației politice din R. Moldova.

Ulterior, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie, cu privire la constituționalitatea unei posibile scoateri în afara legii a Partidului „ȘOR”, menționând că ”statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău