Curtea Constituțională va anunța decizia privind validarea alegerilor prezidențiale la 16.00

  • 13 Decembrie 2016 12:27
Curtea Constituțională va anunța decizia privind validarea alegerilor prezidențiale la 16.00

Curtea Constituțională a Republicii Moldova urmează să decidă astăzi în privința validării rezultatelor alegerile prezidențiale din 13 noiembrie a.c., câștigate de candidatul socialist Igor Dodon.

Magistrații își vor anunța decizia la ora 16.00, iar câțiva reprezentanți ai unei organizații neguvernamentale au protestat în fața sediului instanței.

Curtea a examinat raportul Comisiei Electorale Centrale dar și o solicitare depusă de Maia Sandu, care a fost transmisă în această dimineață, în care candidata pro-europeană la alegerile prezidențiale cere anularea turul doi de scrutin.

Reprezentantul Maiei Sandu, Sergiu Litvinenco a menționat multiple încălcări atât ale procesului electoral în timpul campaniei, cât și în ziua alegerilor. În special, a fost menționat faptul că mii de cetățeni nu au putut vota în străinătate din cauza numărului mic de secții de votare sau a insuficienței de buletine, mii de alegători din regiunea din stânga Nistrului, necontrolată de autoritățile de la Chișinău, ar fi fost aduși organizat, iar timpul campaniei electorale Maia Sandu ar fi fost supusă unor atacuri mediatice.

Judecătorii Curții Constituționale au intrat în deliberări și au anunțat că hotărârea va fi pronunțată la ora 16.00.

Amintim că la turul doi de scrutin candidatul pro-rus Igor Dodon a acumulat cu aproape 70 de mi ide voturi mai mult decât Maia Sandu, dar aceasta, precum și mai mulți reprezentanți ai societății civile au reclamat organizarea proastă a scrutinului. Peste o sută de cetățeni moldoveni au atacat statul în instanță pentru că le-a fost încălcat dreptul la vot, dar justiția le-a respins cererea.

Dacă astăzi Curtea Constituțională va valida alegerile, Igor Dodon ar urma să fie învestit în funcție până la sfârșitul lunii decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău