Curtea Constituțională și-a dat avizul pentru modificarea Constituției Republicii Moldova

  • 03 Decembrie 2020 10:50
Curtea Constituțională și-a dat avizul pentru modificarea Constituției Republicii Moldova

Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa Guvernului de revizuire a Constituției ce se referă la autoritatea judecătorească.

Potrivit documentului, judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al magistraturii. Președintele poate respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă prevedere se referă la numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Aceștia ar urma să fie numiți la fel ca judecătorii din curțile de apel, adică de către președintele țării, la propunerea CSM.

O altă modificare se referă la durata mandatului membrilor CSM care urmează să fie mărită de la 4 la 6 ani, fără posibilitatea de a deține două mandate.

CSM ar urma să fie format din 12 membri: șase judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație și integritate profesională, care sunt selectate în bază de concurs cu votul a trei cincimi din deputații aleși.

Cu referire la imunitatea judecătorilor, aceștia pot să beneficieze doar de imunitate funcțională și anume imunitate în caz de urmărire penală numai pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în timpul exercitării funcțiilor lor.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a menționat că proiectul de lege pentru modificarea a Constituții poate fi prezentat spre aprobare Parlamentului, după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău