Curtea Constituțională se va pronunța în privința redenumirii limbii de stat în Constituție

  • 31 Octombrie 2017 09:34
Curtea Constituțională se va pronunța în privința redenumirii limbii de stat în Constituție

Curtea Constituțională (CCM) se va pronunța astăzi privind inițiativa legislativă a unui grup de 35 de deputați în privința modificării denumirii limbii de stat în art. 13 din Constituție.

Inițiativa a fost depusă de un grup de 35 de deputați care au intrat în Parlament pe listele PLDM și PL.

Aceștia fac referire la hotărârea CCM din 5  decembrie 2013, care a stabilit ca Declarația de Independență, care statuează rolul limbii române, să facă corp comun cu Constituția și că textul Declarației prevalează asupra textului Constituției care vorbește de „limba moldovenească” drept limbă de stat.

„Acest proiect de lege vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitore la limba oficială a statului Republica Moldova”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Parlamentul va avea drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituției după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare. Constituția poate fi modificată cu votul a două treimi din numărul deputaților, adică 68.

Președintele Igor Dodon a criticat dur intenția de modificare a Legii supreme prin înlocuirea „limbii moldovenești” cu limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău