Curtea Constituțională: Președintele este obligat să desemneze candidatul la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară

  • 06 August 2020 11:49
Curtea Constituțională: Președintele este obligat să desemneze candidatul la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară

Curtea Constituțională a stabilit astăzi că șeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru propus de o majoritate parlamentară absolută și formalizată.

Răspunzând la o sesizare depusă de deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, Curtea a hotărât că refuzul șefului statului de a desemna un candidat în această situație trebuie soluționat prin prisma art. 89 din Constituție care se referă la suspendarea și demiterea președintelui. 
 
Totodată, Curtea Constituțională a hotărât că procedura de suspendare a președintelui pentru refuzul de a-și exercita atribuțiile, în conformitate cu o hotărâre a Curții din 2017 „nu se bazează nemijlocit pe Constituție”. Curtea a mai hotărât că dacă nu există o majoritate parlamentară formalizată, președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru după consultări cu frațiunile parlamentare, chiar dacă acestea nu sunt de acord cu propunerea sa.
 
Amintim că Igor Munteanu a depus sesizarea la Curtea Constituțională, în care a solicitata interpretarea mai multor articole din Constituție, în contextul în care președintele Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că nu va desemna un candidat la funcția de premier desemnat de o coaliție din care vor face parte și așa-numiții transfugi, adică deputați care au părăsit formațiunile politice pe ale căror liste au acces în Parlament.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău