Curtea Constituțională | Pensionarii, care muncesc, au dreptul la recalcularea pensiei

  • 16 Februarie 2017 14:27
Curtea Constituțională | Pensionarii, care muncesc, au dreptul la recalcularea pensiei

Pensionarii, care muncesc, au dreptul la recalcularea pensiei. Curtea Constituțională a respins astăzi ridicarea excepției de neconstituționalitate, care vizează recalcularea pensiei în cazul în care persoana încă mai muncește.

În hotărâre se menționează că recalcularea pensiei, în cazul în care persoana muncește și oferă contribuții la fondul de pensie, este prevăzută în actuala Lege privind reforma sistemului de pensii, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, notează bizlaw.md. 

Sesizarea a fost depusă, în cadrul unui proces de judecată. Reclamantul, pensionar, care muncește în continuare, a menționat că autoritățile refuză să-i recalculeze pensia în baza contribuției în fondul social efectuată după acordarea dreptului la pensie. 

La fel, o altă prevedere din Constituție, care a fost invocată de reclamant, este că cetățenii au dreptul la asigurare în caz de: șomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrânețe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistență, în urma unor împrejurări independente de voința lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău