Curtea Constituțională examinează sesizările depuse de deputați privind două proiecte ce țin de activitatea farmaceutică, votate de majoritatea PSRM-Partidul Șor

  • 11 Martie 2021 13:56
Curtea Constituțională examinează sesizările depuse de deputați privind două proiecte ce țin de activitatea farmaceutică, votate de majoritatea PSRM-Partidul Șor

Curtea Constituțională examinează astăzi patru sesizări depuse de deputați în privința a două proiecte ce țin de activitatea farmaceutică, votate la sfârșitul anului trecut de majoritatea nedeclarată PSRM-Partidul Șor. Parlamentarii contestă constituționalitatea mai multor prevederi ale documentelor adoptate, dar și încălcări de procedură la votarea lor.

Cele două legi, votate odată cu mai multe inițiative controversate la sfârșitul anului trecut prevăd, printre altele posibilitatea instituirii așa-numitelor farmacii imobile, a comercializării unor tipuri de medicamente și în alte locații decât farmaciile, instituirea rețetelor electronice și altele.

Pe cele două legi au fost depuse patru sesizări semnate de deputați ai Platformei DA, PAS și PDM, care contestă constituționalitatea mai multor prevederi ale acestora, dar și încălcări de procedură la votarea lor.

Anumite norme ale acestor legi încalcă dreptul constituțional la sănătate, dar și prezintă pericole pentru sănătatea populației, a menționat deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, autorul uneia dintre sesizări.

Pe de altă parte, reprezentantul Parlamentului, Valeriu Cuciuc, a menționat că în prezent sute de localități mici din Republica Moldova nu au farmacii, problemă care ar urma să fie rezolvată prin implementarea noilor prevederi, care ar permite și ieftinirea medicamentelor.

Amintim că cele două legi contestate au fost propuse în Parlament de deputații Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova” și votate în aceeași zi cu alte proiecte controversate precum Legea cu privire la funcționarea limbilor, bugetele pentru anul curent și altele, o parte dintre care, de asemenea, au fost contestate la Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău