Curtea Constituțională | Decăderea din drepturi părintești poate fi aplicată doar în interesul superior al copilului

  • 06 Iunie 2017 15:20
Curtea Constituțională | Decăderea din drepturi părintești poate fi aplicată doar în interesul superior al copilului

Decăderea din drepturi părintești nu poate fi aplicată în mod automat, ci doar în interesul superior al copilului, a declarat Curtea Constituțională.

Hotărârea vine în urma adresării unui tată care a ajuns la Curtea Supremă de Justiție pentru faptul că a fost decăzut din drepturile părintești după ce a fost diagnosticat cu narcomanie. Acesta s-a adresat la Curtea Constituțională ca să declare neconstituțională prevederea din lege în baza căreia ar fi putut fi lipsit de drepturile părintești asupra copilului său, transmite IPN.

În speță, Curtea a constatat că, în conformitate cu dispozițiile Codului Familiei, părinții pot fi decăzuți din drepturile părintești dacă suferă de narcomanie. Măsura urmărește un scop legitim și anume cel al necesității ocrotirii drepturilor și interesului superior al copilului. Totodată, măsurile ce implică decăderea din drepturile părintești ar trebui să fie aplicate numai în circumstanțe excepționale și pot fi justificate doar dacă sunt motivate de o cerință imperativă care se referă la interesele copilului.

Pornind de la argumentele invocate, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate și a recunoscut constituțională sintagma „de narcomanie” din cuprinsul dispozițiilor din Codul Familiei, în măsura în care decăderea din drepturile părintești nu se aplică de către instanța de judecată în mod automat, ci este decisă în interesul superior al copilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău